Peene joonega infotahvel.Foto: Laura Karro
Nipid
11. oktoober 2021, 09:30

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta oktoobrinumbris

10 head ideed, mida traadist riidepuudega ette võtta

Keemilisest puhastusest kaasa saadud riidepuud kogunevad sageli kapinurka, sest ära visata neid ei raatsi, kuid vaja neid samas ka ei lähe. Vaata neile otsa aga teise pilguga, et anda neile uus roll! Neist saab vormida nii nagisid, uksepärgi, pildiraame kui ka suisa riiuleid!

1

Vaata teisest küljest

Kõige lihtsam on kasutada riidepuud samal otstarbel, milleks see loodud on – riputamiseks, aga võiks välja mõelda muid asju peale riiete, mida sellele riputada.

  • Pane riidepuu konksu külge rippuma ja hoiusta horisontaalsel pinnal keskelt lahti löödud ajakirja, (päikese)prille, salle, kõrvarõngaid ja muud, mida saab riputada.

  • Kui lõikad tangidega horisontaalse osa ühest kohast lahti, saad sellele ajada ka rulle, näiteks majapidamispaberi-, fooliumi-, kile- ja küpsetuspaberirulle. Ka paberteibikollektsioonid ja paelarullid saad riidepuule lükkida. Avatud osa kinnita teibiga.

Riputa kõike muud kui riideid!

Foto: Laura Karro

2

Mõnus nagi

Riidepuust saab hea nagi, kui see teistpidi keerata, nii et riputamiseks jääb riidepuukonks. Selleks kinnita riidepuu kahele kruvile tagurpidi või painuta horisontaalse osa keskosa välja – sel moel piisab ühest kinnituskonksust. Riidepuukonks keera vajaliku riputamiseks väljapoole. Konksu külge saad panna nii riideid kui ka rätikuid või muud, millel riputuspael küljes.

Hoidu kriimudest! Kui riputad uue nagi käidavale kohale, lase konksu otsa silikoonitäpp, et konksu terav ots kellelegi haiget ei teeks.

3

Lilled rippu

Kellele ei meeldiks rippuvad lillepotid! Ka riidepuust saad teha lihtsa ampli väikesele potile. 

Selleks mähi kaelaga lillepoti ümber traadist krae. Lõika riidepuu horisontaalne osa keskelt katki, painuta mõlemad pooled allapoole ja otsad keera üles nagideks. Viimaste otsa panegi lillepott traadist kraega rippuma. Säti ampel riidepuukonksuga sobivasse kohta rippu.

4

Hoiab nii mõndagi

Metallist riidepuud painutades ja ümber vormides saad sellel hoida mitmeid asju.

  • Taldrikuhoidja. Et seinale mõnd ilusat meenetaldrikut riputada, on vaja üht metallist riidepuud. Selleks lõika riidepuul ära konksuga osa, allesjäänud osa lõika pooleks nii, et saad kaks V-kujulist juppi. Lõika haarad võrdseks ja painuta kahest kohast U-kujuliselt ülespoole. Riputa hoidja seinale ja pane taldrik haaradele.

  • Rätikuhoidja. Ka köögi- või vannitoarätiku saad riputada riidepuust tehtud nagisse. Lõika riidepuult horisontaalne osa maha ja painuta allesjäänud osa ringiks. Pane lõikeotsad kattuma ja kinnita need teibi- või nahatükiga. Konksu võid keerata kokku, et sellest moodustuks riputusaas. Suurema ringi keskele riputa rätik.

  • Väike tasku ajakirjadele. Et esikus oleks koht, kuhu panna värsked lehed, ajakirjad ja kirjad, valmista metallist riidepuust miniatuurne tasku. Selleks painuta riidepuu alumine osa piklikuks ovaaliks, seejärel painuta alumine ots üles tagasi, jättes kahe osa vahele vaba ruumi.

Ajakirjahoidja seinale

Foto: Laura Karro

5

Nutikas riiulisüsteem

Kahest metallriidepuust valmivad üllatuslikult ka riiulikandurid. Tugevast materjalist kandur kannab kergemaid esemeid suurepäraselt.

Viimistle meelepärase pikkusega puidust lauajupi servad ja säti see kahele riidepuule seisma. Kinnita lauajupp klambripüstoliga riidepuu külge riiuli alt. Riputa laes olevate konksude külge nöörid ja pane riiul riidepuukonksudega rippuma.

6

Pildidraam või -pulk

Metallist riidepuu on hea minimalistliku maiguga pildiraami valmistamiseks. Painuta konksust alla jääv osa neljakandiliseks ja kinnita vahele pilt, näiteks pesulõksude abiga.

Teine võimalus: pilte saad riputada ka raamita

Selleks lõika riidepuu alumine osa ühest küljest konksu küljest lahti ja painuta see sirgeks pulgaks. Selle külge kinnita väikeseid fotosid pesulõksude või paberteibitükiga.

Lihtne pildiraam on sündinud

Foto: Laura Karro

7

Nii on ju palju ilusam!

Muidugi saad riidepuud kasutada ka riidepuuna, aga kui selle hall, näotu välimus sind ei köida, lisa sellele värve teiste materjalidega.

Nii saad riidepuud kaunimaks:

  • Paelte, nööride, lõngadega. Keri ümber riidepuu värvilisi paelu, nööre või lõngu. Valmides võid riidepuu üle käia liimiga, et kate paremini peal püsiks.

  • Õmble kate. Selleks lõika kahekordsest kangast riidepuule sobiva suurusega kolmnurkne tükk. Õmble kangatükid, paremad pooled vastakuti, kokku, nii et avatuks jääb tipp ja alumine osa. Pööra töö ümber, pressi üle ja tõmba riidepuule ümber. Õmble kinni ka alumine serv.

Riidepuud lihtsalt kaunimaks

Foto: Laura Karro

8

Olulised asjad nina ette

Vormi kahest või rohkemast riidepuust vahva infotahvel endale töötuppa või esikusse tervele perele kasutamiseks.

Selleks lõika ühel riidepuul konks küljest, painuta kaldu olevad traadiotsad püsti ja moodusta otstesse konksud. Kinnita need teise riidepuu horisontaalse osa külge. Sel moel saad lisada veel mitu rida. Kinnita tahvlile pesulõksudega märkmepabereid, kaunistusi, vajalikke tšekke või pileteid.

Peene joonega infotahvel

Foto: Laura Karro

9

Nagu päris linnupuur

Ruumi kaunistamiseks või lastele mängimiseks on riidepuudest väga lihtne meisterdada linnupuuri.

Vaja läheb:

· kahte riidepuud

· tange

· teipi

· paela

· soovi korral kangast

· väikest metallist kaussi

Dekoratiivne linnupuur

Foto: Laura Karro

Meisterda linnupuuri nii:

1. Lõika ühe riidepuu horisontaalsel osal keskelt 20 cm pikkune jupp ära.

2. Painuta riidepuu lahti lõigatud osa ümaraks nii, et konksust alla jääv osa oleks poolringikujuline. Kinnita lahti lõigatud otsad omavahel teibiga.

3. Teisel riidepuul lõika otsast konks ja painuta ülejääk samuti poolkaare kujuliseks.

4. Pane kaks poolkaart omavahel risti kokku ja kinnita alt teibiga. Keera konks aasaks.

5. Pane raami keskele metallist kauss, täida see näiteks samblaga.

6. Soovi korral keri kujundi kõikide traatide ümber kas kangaribad või nöör.

7. Pane puuri rippuma mängulind või samblale küülik.

10

Uksepärg igaks elujuhtumiks

Uksepärjaga on lihtne anda välisuksele just seda ilmet, mida soovid. Sobivate kaunistustega sobib pärg uksele rippuma igal aastaajal.

  • Tagasihoidlik rõngas. Ringikujulise uksepärja tegemiseks painuta konksust allajääv osa ümaraks ja kaunista raagus okste või haljaste kuuseokstega.

  • Sügisene kaunistus. Painuta riidepuu ümaraks ja lõika traat ühest nurgast lahti. Lükka lahtise traadi otsa sügisesi lehti, nii et see täidab kogu rõnga. Kinnita lahtised traadiotsad teibiga uuesti ringiks.

  • Jõulurõngas. Detsembris liimi kuuma liimiga ümaraks painutatud riidepuule jõulukuule.

  • Sõbrapäevaks. Südamekujulise uksepärja tegemiseks painuta riidepuu horisontaalne osa keskelt alla, küljed vormi ümaraks, konksuga osa aga suru sissepoole. Kata metallist osa leedvalgusketiga või seo vormi ümber väikesed piklikud kangatükid. Tegelikult sobib seda kaunistust uksel hoida ka aasta ringi.