Foto: Kollaaž
Lemmikloom
8. oktoober 2021, 16:13

„LOOMAARST TASKUS“ | Kas sinu lemmiku viis põhiõigust on tagatud? Sa ikka tead, mis need on?

Kuigi rahvusvaheline loomakaitsepäev oli 4. oktoobril juba ära, on meie karvaste sõprade kaitse oluline teema igal ajal. Seekordses podcast'is tulebki juttu looma kaitsmisest ja selle ajaloost, nii maailmas kui ka meie koduses Eestis.

Loomakaitsepäeva hakati tähistama loomade kaitsepühaku Assisi Fransiscuse mälestuspäeval 4. oktoobril. Selle kombe algatajaks peetakse künoloog Heinrich Zimmermanni.

Sügishooaja esimeses taskuhäälingus usutleme põllumajandus- ja toiduameti peaspetsialisti Tiina Kukke, kuidas kulgeb loomade 5 põhiõiguse (vabaduse) tagamine.

Vabadus

1. Näljast ja janust.

2.  Valust, vigastusest ja haigusest.

3. Hirmust ja kannatustest.

4.  Väljendada loomuomast käitumist.

5.  Ebamugavustundest.

Veidi ajaloofakte saate kõrvale lugemiseks

Loomade kaitsmise ajalugu praeguse Eesti territooriumil ulatub aastasse 1861, mil Liivimaa kubermangus asutati Loomade Piinamise Vastu Võitlemise Selts. Vanim loomakaitseselts Eesti kubermangus asutati 1869. aastal Tallinnas, järgnes Tartu Eesti Loomakaitse Ühing (1901).

1929. aastal loodud Eesti Loomakaitseliitu kuulus 22 loomakaitseseltsi ja -ühingut. Liidu esimees oli Bernhard Methusalem. Liit andis välja häälekandjat Eesti Loomasõber ja teenetemärgina Rohelist Risti.

Loomakaitsealase liikumise taaselustamist alustati juba 1988. aastal, aga aktiivsem tegevus algas selle sajandi alul. Nüüdseks reguleerib loomade elu-olu ka riiklik seadusandlus.