Foto: unplash
Nipid
12. oktoober 2021, 10:32

TALI TULEB | Kas sinu plastaknad on talveks valmis? (3)

Enne külmade saabumist tasub plastaknad üle vaadata. Klaasid pesta, sulused õlitada, käepidemed kontrollida.

Tee nii!

  • Pese aknad. Ka aknaraami võiks mitteabrasiivse vahendiga korrapäraselt üle tõmmata. Sooja veega peaks üle käima ka tihendid. Seejärel kuivata need ja määri silikoonõliga kokku. Sobib ka see õli, millega enne külmaperioodi autouste tihendeid töödeldakse.

  • Järgmisena võta ette suluste hooldamine. Neid peaks kaks korda aastas õlitama. Selleks sobivad happe- ja vaiguvabad õlid. Õlitamine-määrimine tõstab akende eluiga ja lihtsustab ka nende avamist/sulgemist. Ära aknamehhanisme õliga üle uputa – piisab, kui tilgutad liikuvatele detailidele või nähtaval olevatesse aukudesse määrdeainet paar piiska.

  • Pilgu võid peale visata ka käepidemetele. Kui need töötavad, on kõik korras. Kui need aga logisema kipuvad või raskelt käivad, kontrolli üle, kas kõik kruvid on kinni ja ülejäänud liikuvad detailid õlitatud. Kui need nõudmised on täidetud, aga miski ikka tõrgub, kutsu akent vaatama aknaspetsialist.

  • Asjatundja võid appi kutsuda ka siis, kui aknad tuult läbi lasevad. Aastatega väsivad aknad lihtsalt ära ja neid oleks hea reguleerida. Ka väsinud tihendeid ei maksa endal suvaliste poest ostetud tihendite vastu vahetama hakata. Nõnda, nagu plastaknad on tootjati erinevad, on ka nende tihendid erinevad. Spetsialisti kutsudes võid kindel olla, et raha jääb mõttetult kulutamata ja aken leiab esimese korraga sobiva tihendi.