Soki kudumine.

Foto: Aldo Luud
Uudised
20. oktoober 2021, 11:44

Õpetus ilmus ajakirja Käsitöö 2021. aasta oktoobri–novembrinumbris.

PEA MEELES | Käsitöö ja rahvakalender käivad käsikäes! Uuri siit, millal saabuvad olulised tähtpäevad

Loodus ja sügisesed ilmad lausa kutsuvad tubaste näputööde juurde ning tuletavad meelde, milliseid toredaid sügispühi tähistada saab. Millise rahvakalendri tähtpäeva võiks sel aastal pere keskel taaselustada? Ja kas tead, millal kehtis vanasti kudumiskeeld?

Allikad: messid.ee, laadale.ee, folklore.ee, evm.ee

OKTOOBER

Alusta sooja suusakampsuni kudumisega!

28. oktoober, simunapäev 

Simunapäev on vähem tuntud püha, mis märgib maa ja vete külmumist. Vanasõna ütleb: Siim teeb sillad soode peale. Ehk oleks aeg talvespordivarustus üles otsida ja valmis panna puhuks, kui õige tali kätte jõuab?

Kutsu sugulased teisest Eesti servast külla!

29. oktoober, nahtsipäev 

Nahtsipäev on Setu aladel levinud püha, mil kutsuti külla sugulasi. Tihti kujunesid nahtsipäeva pidustused kolmepäevaseks. Kindlat nahtsipäeva toitu pole teada, aga üks mis kindel: viin pidi laual olema. See aitas üles võtta ka laulu, millega kostitajaid tänati. Millal sina viimati sugulasi külla kutsusid või ise neil külas käisid? Viina tingimata ju jooma ei pea, aga juttu vesta on niisamutigi tore.

NOVEMBER

Veeda üks rahulik päev ajakirja lugedes ja mõtiskledes.

2. november, hingedepäev

Hingedepäeval on teadagi tavaks süüdata koduakendel ja kalmistul sugulaste haudadel lahkunute mälestuseks küünlad. Keelatud on olnud müra tegemine, naljatamine, naermine, kisamine ja kärarikkad tööd nagu puude lõhkumine. Samuti on keelatud villa ja lõngaga seotud tööd.

Õmble mardisantidele vahvad kostüümid!

10. november, mardipäev 

Hingedeaja ja välitööde lõppu tähistab mardipäev. Sellest päevast alates hakati vanasti tegema tubast käsitööd ja samuti metsatöid. Muidugi mõista maskeeriti end mardipereks ja käidi mardipäeva eelõhtul majast majja: tantsiti, mängiti, lauldi, küsiti teadmisi, koguti ande ning jagati õnne. Selleks, et ka täna oleks naabritel tore Marti vastu võtta, mõtle hoolega oma esituskava läbi, et pakkuda lustlikke etteasteid, mispeale tekiks vaatajatel vastupandamatu soov andameid pakkuda. 

Pane oma käsitööoskused proovile!

25. november, kadripäev 

Teadagi olid kadrid enamasti ilusad ja valged, kontrastiks martidele. Ehiti end looride, sukkade, valepatside ja muu ilusaga. Toodi karja-, eriti lambaõnne, kontrolliti pere tüdrukute käsitööoskusi, esitati mõistatusi ja lauldi-tantsiti nagu mardipäevalgi. Kas teadsid, et päris mardi- ja kadripäeval on ukselt uksele jooksnud ketrajasant, kes ketrab, laulab ketrajasandi laulu ja jutustab oma tegevustest? On teada, et ta kontrollis, ega kadripäeval keegi lambaid püga, muidu viib villa ära. 

Hakka valmistuma jõuluajaks!

30. november, andresepäev 

Miskipärast on andresepäev jäänud eesti rahvakalendris tagaplaanile, kuigi sellel on mardipäevaga väga sarnased sandis käimise kombed. Eriline on see päev aga selle poolest, et see on esimene talvistest tähtpäevadest, mil tegeleti ennustamisega. Unes võis näha tulevast kaasat ja selleks oli vaja teha kindlad õhtused mõttetoimingud. Lisaks algab andresepäevaga advendiaeg ning asutakse valmistama advendikalendreid, mis jõuluootuse eriti põnevaks teevad. 

DETSEMBER

Pane sügisriided kõrvale ja too välja talvised kudumid!

6. detsember, nigulapäev 

Nigulapäev on Eestis võrdlemisi vähe tuntud, mujal maailmas aga seostatakse seda püha Nikolause ehk Santa Clausiga, kes lastele kingitusi toob. Peamiselt on päev seotud ilmamuutusega ning seda peetakse ka talve alguse päevaks. Ehk oleks aeg soojad mütsid-sallid-kindad välja otsida ja sügisriided pikemaks ajaks kõrvale panna.

Valmista midagi oma lemmikloomale!

13. detsember, luutsipäev 

Rootsis on luutsi- ehk Luciapäev suur püha, Eestis on seda aegade jooksul rannarootslased alati tähistanud kui aasta pikima ööga päeva. Ööseks pandi õlgedesse raudese, et kuri karja ei pääseks. Õlgedest valmistati jõuluehteid ning peeti kinni ketrus- ja kudumiskeelust. 

PÕNEVAID KÄSITÖÖLISTE ÜRITUSI

6. november UMA MEKK XII SUURLAAT (peale toidu ka kohalik käsitöö, nõud ja tekstiilid), Võru linna keskväljakul

11.–14. november XXV Mardilaat (käsitöö, meistrikojad, toiduained, kirjastused, rahvuslik programm), Saku Suurhallis

3.–5. detsember Tallinna Käsitöömess (sisustus-, disaini-, kunsti-, moebrändid, kirjastused, õpilasfirmad), Tallinna Lauluväljakul

11.–12. detsember Talvine Käsitöö- ja Omatoodangu Laat, Kärdla Kultuurikeskuses