Heegelpitsiga seto pealiniku otsad. Autor: Marika Keerpalu

Foto: Aldo Luud
Eneseareng
28. november 2021, 05:00

Õpetus ilmus ajakirja Käsitöö 2021. aasta oktoobri–novembrinumbris

ÕPETUS JA MUSTER | Heegelpitsiga seto pealiniku otsad

Peen ja värviline seto pits on pilkupüüdev ning sobib hästi ka päevi näinud rahvarõivadetailide oskuslikuks kaunistamiseks ja värskendamiseks. Säti juba varakult end saabuva suve pidustusteks valmis.

Rahvarõivaste omanik ja pealinikupitsi autor Marika Keerpalu: „Mul seisid kapis ühed armetud seto pealiniku otsad. Sain need oma abikaasa kaugelt sugulaselt. Temalgi olid need juba aastakümneid pööningul kirstus seisnud. Linikuotstes olid põrandapruuni värvi narmad ja sinisega kirjatud mustriosa oli rebenenud. Nägin ühel ilusal päeval kaunist seto pitsi lehemustrit. Kui roosa ja sinise lehesüdamiku valmis sain, tundsin kohe, et need kuuluvad pealiniku juurde. Võtsin linikuotstel narmad küljest, korrastasin ülaserva, pesin puhtaks ja heegeldasin pitsi külge. Andsin linikuotstele uue elu ning võimaluse saada osa kirmasest, leelost ja tantsust. Tunnen, et avaldan niimoodi tänu tundmatule linikuotste kudujale.“

Autor osales 2021. aasta kevadel 28. Seto pitsi päevade pitsikonkursil ja saavutas II-III koha. Loe Seto pitsipäevade ja Seto Käsitüü Kogu tegemiste kohta siit.

Pealinikuotste heegeldamise tase on 3 ehk aega ja oskusi nõudev töö.

Õpetusega on kaasas mustrid ja samm-sammuline juhend.

Edasi lugemiseks: