Elektriliinidele vajunud puu.

Foto: Elektrilevi
Eesti uudised
22. oktoober 2021, 18:45

Artikkel täieneb jooksvalt!

TORM RÄSIB EESTIMAAD: 5700 majapidamist on elektrita, pääste on saanud sadu väljakutseid tormikahjude likvideerimiseks (69)

Neljapäeva õhtul jõudis Eestise sügistorm, mille tõttu oli reede õhtuse seisuga kokku elektrita umbes 5700 majapidamist. Päästeamet on ööpäeva jooksul mitmel pool Eestis kõrvaldanud autoteedele murdunud puid, seega ettevaatust liikluses!

Elektrilevi rikete kaarti saad vaadata siit. Reede õhtuks on Elektrilevi taastanud ööpäevaga elektriühenduse rohkem kui 45 000 kliendile, lahendatud on 159 keskpinge ja 46 madalpinge riket üle Eesti. Vooluta majapidamisi on hetkel 5700. Enim on rikkekohti endiselt Pärnumaal, kus on vooluta 1971 kodu.

„Läheme õhtule ja ööle vastu laiendatud meeskondadega, et jätkata rikete likvideerimist ka pimedal ajal. Rikketöid raskendavad heitlikud ja tuulised ilmaolud, samuti asuvad probleemkohad tihti väga laiali,“ kirjeldas juhtimiskeskuse juhtivspetsialist Hardi Puusepp olukorda.

„Tänane päev on olnud intensiivne – oleme ööpäevaga lahendanud väga palju rikkeid, samas on uusi probleeme pidevalt juurde tekkinud, mille likvideerimisega tegeleme. Olen ääretult tänulik meie brigaadidele, kes töötavad keerulistes tingimustes väsimatult eestimaalaste elektriühenduse taastamise nimel,“ tõstis Puusepp rikkemeeskondade tööd esile. 

Tähtis on meeles pidada, et katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda, kuna juhtmete alune maapind võib olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Liinile langenud puu või mõne muu ohtliku olukorra fikseerimisel tuleks helistada rikketelefonil 1343 või hädaabinumbril 112.

„Tugevate tuulte vaibumist prognoositakse hetkeinfo järgi alles reede õhtul üheksaks, mis muudab riketega tegelemise meie jaoks raskemaks. Tuleb valmis olla, et rikkekohti võib juurde tulla,“ ütles juhtimiskeskuse juhtivspetsialist Hardi Puusepp. 

Neljapäeva õhtul alanud sügistorm oli reede hommikuse seisuga toonud päästjatele ööpäeva jooksul 350 väljakutset, neist 269 juhul likvideeriti tormi põhjustatud tagajärgi.

Päästjad teele murdunud puud likvideerimas.

Foto: Erki Pärnaku

 „Enim on selle sügise esimene suurem torm puudutanud Eesti rannikualasid, kuid iiliti räsis tuul ka mandrit. Viimase 24 tunni jooksul käisid päästjad 269 korral kõrvaldamas tormi tekitatud tagajärgi, enamasti on tegemist olnud teedele või elektriliinidele langenud puudega,“ rääkis päästeameti vastutav korrapidaja Indrek Ints.

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt püsib tugev tuul ka reedel, kuid pärastlõunal hakkab tuul saartelt alates järk-järgult nõrgenema. Kuna päeval püsib tuul veel tugev, soovitab päästeamet võimalusel püsida kodus. Neil, kel on siiski tarvis liigelda, tasub arvestada, et muutlike olude tõttu võib sihtpunkti jõudmine võtta tavapärasest rohkem aega.

„Roomassaare sadamas ka puhangud kuni 33 m/s. Radarilt on hästi näha ka seda pöörist – see tugev pauk tuleb nüüd otse merelt vastu Pärnumaa läänerannikut! Ettevaatust!“ kirjutas sünoptik Kairo Kiitsak neljapäeval kella poole kümne ajal.

Kiitsak selgitas, et antud tormi ei ole korrektne nimetada orkaaniks.

„Tuule keskmine kiirus ei ole Eestis kunagi saavutanud orkaani mõõtu, mis algab väärtusest ~33 m/s (lähtutakse tuule keskmisest kiirusest, mitte puhangutest). Puhanguline kiirus võib küll nii suur olla. Tegemist on klassikalise ägeda parasvöötme tsükloniga, mis Eestit räsib,“ ütles sünoptik.

Meie jääme selle tormisesse lõunaserva. Soome lahe ääres tuul alles tugevneb. Reede hommikul ja päeval jätkub kõikjal tormine ilm. Äge pööris võtab suuna Karjala suunas. Alles õhtul on oodata lääne poolt alates nõrgenemist.

Ole liikluses kindlasti tähelepanelik, kuna teedele võib olla kukkunud puid, elektriliine jms, edastab Teeilmakeskus.

Tormikahjud.

Foto: Erki Pärnaku

Tormi ajal

  • Püsi võimalusel siseruumides.

  • Väldi autosõitu. Kui sõit on siiski vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puude või muude võimalike takistustega.

  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 või anna rikkest teada rakenduses MARU aadressil maru.elektrilevi.ee.

  • Inimvigastuste ja eluohtlike olukordade puhul teavita Häirekeskust telefonil 112.

  • Võimalusel väldi kütmist. Korsten võib tugeva tuule tõttu suitsu tuppa ajada.