ÖÖKÜLMAD KIMBUTAVAD: Kuigi roosid on soojalembesed, õitsevad paljud neist püsivate külmadeni. See nõuab taimelt aga lisaenergiat - ja vastu talve ei ole mõistlik jõuvarusid sel moel kulutada. Parem lõika viimased õied maha ja vii tuppa vaasi!Foto: Teet Malsroos
Kodu ja Aed
24. oktoober 2021, 11:53

ÖÖKÜLMAD KIMBUTAVAD: roosid talvekorda!

Kuigi eelmine talv kattis taimed paksu lumevaibaga, valmistub ettenägelik aednik külmaks ajaks siiski aegsasti, sest alati ei saa lume õigeaegsele saabumisele loota. Esimesed öökülmad on paaril korral aiast juba üle käinud ja peagi on paras aeg valmistada külmaõrnad taimed, sealhulgas roosid, heitlikuks talveperioodiks ette.

Üks esimesi töid on muldamine, mida kogenud roosikasvatajad soovitavad teha juba oktoobris. Seda põhjusel, et ootamatud külmakraadid võivad roosiokstel tekitada koorelõhesid ning sealtkaudu võivad pääseda haigustekitajad sisse. Rooside kõige õrnem koht on aga pookekoht ja selle kaitsmiseks oleks tark taimi mullata. Enamasti peaksid roosid olema istutatud nii, et pookekoht oleks vähemalt kämblasügavusel mullapinnast allpool, aga alati ei saa selles kindel olla. Pealegi kerkivad taimed kasvamise käigus ja aeda hooldades riisume ju samuti pookekohalt mulda vähemaks.

Edasi lugemiseks: