Sügistormi tagajärjed (2019.a.)

Foto: Aldo Luud
Kodu ja Aed
25. oktoober 2021, 15:06

TORM RÄSIS PUID: mida teha kahjustuste puhul?

„Olen näinud, kuidas puu tuules murdub ja siis enam midagi päästa ei anna,“ sõnab tartlane Indrek, kellele kuulub väike maja laanes. Majesteetlikud vanad puud muutuvad emotsionaalselt oluliseks ja nendest loobumine pole kerge, küll aga tuleks hinnata ohtu.

„Enamasti on langenud tormi küüsi kaugemalasuvad puud. Eelmisel sügisel tõi torm maha laia kuuse, mis õnneks murdus majast eemale,“ räägib Indrek metsaläheduse riskist. Sellest järeldati, et küpsetele puudele võib torm tuule alla teha. Aegsasti kutsuti puude hindamiseks arborist, sest mets on kasvanud hoovi ja tavaline langetamine liiga ohtlik. Neil päevil on Eesti eri paikasid tabanud sügistorm, millega kaasnenud tugevad tuuleiilid võisid ka metsa kahjustada.

„Õigeaegselt likvideeritud tormikahjud vähendavad ka võimalikke hilisemaid kuuse-kooreüraski levikuga seotud kahjustusi,“ edastas keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Olav Etverk pressiteates. Amet kutsub üles kõiki metsaomanikke eeloleval nädalavahetusel võimalusel enda metsi üle vaatama ning tormikahjude korral sellest neile teada andma.

Metsaomanik Indrek kõiki tormist murtud puid välja tuua ei jõua ja osad jäävad looduse ringlusesse. „Kui kask on juba mõned kuud maas olnud, siis temast enam täisväärtuslikku kütet ei saa. Pigem jäägu siis metsa. Mänd on metsakuivana väärtuslikum ja sobib küttepuuks,“ avaldab ta oma arvamuse.

Kui tormikahjud on väikesed ehk kuni 20 tm kinnistu kohta, võib selle likvideerida ilma metsateatist esitamata, edastab keskkonnaamet. Suuremate kahjustuste korral tuleb ametile esitada metsakahjustuse teatis. Kui kahjustus on raieküpses metsas, tuleks esitada lageraie metsateatis.

Kaitsealadel toimunud kahjustuste korral lähtub keskkonnaamet kaitseala ning vööndi eesmärgist. Looduslikule arengule jäetud vööndis kahjustust üldjuhul ei likvideerita. Piiranguvööndis tehakse kaalutletud otsus juhtumipõhiselt – juhul kui see ei kahjusta elustiku mitmekesisust, laseb amet võimalusel kahjustuse likvideerida.

Lisaks kahjudele võivad tormide tagajärjel tekkida sellised ohtlikud puud, mis on näiteks kaldu vajunud või mille suured murtud, kuid veel rippuvad oksad võivad olla ohtlikud. Sellistest puudest tasub teavitada maaomanikke, kes saavad need likvideerida.