Kass Killu, oli Tartu Loomade Varjupaigas selle aasta alguses.

Foto: Aldo Luud
Lemmikloom
4. oktoober 2021, 15:05

VAJAD TRUUD PERELIIGET? Kuus põhjust võtta lemmik varjupaigast

Olete jõudnud ühisele otsusele võtta perre lemmikloom ja jäänud on vaid küsimus, kust uus pereliige leida? Pesaleidja toob välja kuus head põhjust, miks otsida lemmiklooma just varjupaiga asukate seast.

  • Iga loom, kes on päästetud tänavalt või adopteeritud varjupaigast, aitab vähendada hulkuvate loomade arvu. Iga loom, kes on võetud kasvatajalt või hoopis kodust, kus loomadel lastakse valimatult paljuneda, võtab ära ühe hüljatud looma võimaluse leida kodu.

  • Iga varjupaigast koju saanud loom vabastab koha järgmisele loomale, kes seni on sunnitud tänaval hakkama saama.

  • Varjupaigast võetud loomad on veterinaar põhjalikult üle vaadanud, nad on steriliseeritud/kastreeritud, vaktsineeritud, saanud ussi- ja kirbutõrje ning neile on paigaldatud mikrokiip. Seega saad võrdlemisi väikse loovutustasu eest looma, kellele on kõik põhilised protseduurid juba tehtud.

  • Adopteerides täiskasvanud looma, ei pea muretsema kassipoja või kutsika väljaõpetamise, liivakastitreeningute või ohjeldamatus mänguhoos tekkinud õnnetuste pärast. Täiskasvanud loomal on nii iseloom kui ka välimus juba välja kujunenud ja nii saab valida just endale sobiva looma – ei mingeid üllatusi nagu kassipoega/kutsikat võttes võib kergesti juhtuda.

  • Kui adopteeritud loomaga tekib muresid või küsimusi, saab alati pöörduda varjupaiga vabatahtlike poole. Ükskõik, kas probleemid on tingitud konkreetsest loomast või on küsimusi loomapidamise kohta üldse, oskavad varjupaiga vabatahtlikud nõu anda.

  • Varjupaigast – nii nagu kust iganes mujalt – võetud loomast saab mõnus ja truu pereliige. Kassi või koeraga tegelemine rikastab inimese elu mitmel viisil, muu hulgas vähendab kurvameelsust, maandab stressi ja annab vastuvaidlematult armsa põhjuse igal hommikul üles tõusta. Koera võttes ei maksa alahinnata tema rolli omaniku kiiresti paranevas füüsilises vormis – pikad jalutuskäigud värskes õhus avaldavad mõju üsna kiiresti.