Foto: EMPL
Remont ja Ehitus
5. november 2021, 12:04

Aasta puitehitis: modernne disain põimub maalähedusega

Iga-aastasel puitarhitektuuri konverentsil kuulutati juba 19. korda välja aasta puitehitis, tänavu pälvis tiitli Tamme talu Muhus.

Võidutöö üks autoreid, arhitektibüroo ÖÖ-ÖÖ arhitekt Ülo-Tarmo Stöör näeb edu põhjust modernse disaini ja maalähedase rahulikkuse õnnestunud liitmises. „Hoone hoone järel on ehitatud puslet, mille tükkideks on saun, abihoone, vanast palkmajast kohandatud varjualune, lehtla ja uus elumaja,„ rääkis Stöör. „Kõigil uutel hoonetel on midagi ühist senise piirkondliku ehitustavaga, väljast lihtsa vormiga hoone üllatab ruumiliselt põneva siseeluga ja looduslike materjalide kasutamine interjööris moodustab ühtse terviku kompleksi väljanägemisega.“

Konkursi žürii esimees Kaur Talpsep märkis, et nominentide hulgas oli nii koole, spordihooneid kui ka eramaju. Muhu talukompleksile tõi võidu puidu maksimaalne rakendamine ja teostuse kõrge tase. Arhitektina loodab Talpsep, et puit satub tulevikus aina rohkem ametikaaslaste töölauale: „Kuigi lõpuks on see ikkagi tellija otsus, saame meie puitehitisi populariseerida, pakkudes välja aina terviklikumaid ja julgemaid lahendusi, mis ka päriselt käiku lähevad.“

Konkursi korraldaja Erik Konze tõdes, et tänavusel võistlusel osalejate kirju nimistu tõestab, et tellijad üle Eesti on hakanud puitu ehitusmaterjalina rohkem hindama: „Nominente käidi hindamas igas Eestimaa nurgas, esindatud olid nii meie suuremad saared kui ka väikesed külakeskused.”

Aasta puitehitise konkursile laekus tänavu 31 tööd. Ametliku konkursi kõrval selgitati välja ka rahva lemmik, selleks osutus Saaremaa riigigümnaasium.