MardipäevFoto: Martin Ahven
Uudised
9. november 2021, 20:54

Pandeemia jätab mardisandid ukse taha? 7 ideed, kuidas santida turvaliselt (5)

Kahe lapse ema räägib, et pere elab kõrges korrusmajas viimasel korrusel ja mardisandid lihtsalt ei leia teed sinna üles. Halloween’id ka ei leidnud, kuigi emal oli kommi ja puha. „Mardipäevaks kavatsen küpsetada kena suure mardihane. Lastele räägin veidi kombestikku ning koju varun veidi kommi,“ valgustab ta oma plaane ja lisab, et tema jaoks on need kombed tuttavad.

„Lapsena käisin käisin meelsasti üksinda marti jooksmas, sest nii oli kõige toredam. Kuid ega ma kaua üksi olnud, mingil ajahetkel sain küla peal teiste lastega kokku ja siis jooksime koos. Kuid nii sai oluliselt vähem kommi,“ itsitab ta. Ta elas teistest palju kaugemal ja seal oli nö rikkamad majad, siis etles ta seal üksi ja mõnuga. „Oskasin laulda ja tantsida, deklameerisin ja soovisin seitset sorti õnnesid.“

„Oma lastele tahaks ikkagi santimiskogemuse anda!“ kurdab ta olukorra üle. Tänavu ei söanda lapsi kuhugi ukse taha saata. Täiesti arusaadav, et pandeemia ajal võõraid sisse ei kutsuta. Äkki on järgmisel aastal parem õnn! 

7 ideed, kuidas santida turvaliselt

  • Koli sandiperega veebi

Üllata sõpru ja sugulasi suhtluskanalites kõnedega. Las nad olla jahmunud, kui teiselt poolt ekraani vaatavad vastu  tundmatute maskide taha varjunud silmapaarid.

  • Kohtu peredega õues

Mis oleks, kui riputaks lähikonda sildid, et mardid-kadrid ootavad kohtumist kindlal kellaajal suure kase all? Nii saab igaüks harjutada kommiviset mardi kotti ja avastada endas peituva visketalendi. Või laulad hoopis naabri akna all? Las ta siis üllatub!

  • Sandi toast tuppa

Ukselt uksele käimine ei pea tähendama küla vahel jooksmist. Proovi, mis saab siis, kui koputad maskeeritult vannitoauksele, mille taga su oma pereliige vannis mõnulemas. Hea nipp oleks ka jalutada sisse töötuppa, kus elukaaslane veebikoosolekul osaleb. Las nad siis nuputavad, mida sulle kotti poetada.

  • Kasuta olukordi, millesse niigi satud

Kui töötad kontoris, võid saabuda mardi- ja kadrilaupäeval kohale kostümeeritult. Las siis kolleegid imestavad, et töötavad päeva „loomaaias“ ning võtavad tulevaks aastaks kaasa teadmise, et tark võimalust kasutamata ei jäta!

  • Tee eelkokkulepped

Kui siiski tahad käia kodust kodusse, siis vali sandipere neist, kellega koos igapäevaselt toimetad. Õnne ja tervist mine tooma oma ringkonna kodudesse, veendudes eelnevalt, et oled oodatud.  Saad vähendada ka kontaktide arvu. Kodude arvukuse asemel keskendu hoopis pikale eeskavale. Nii saavad vastuvõtjad ja santijad suurema naudingu.

  • Mask maskile liiga ei tee

Aeda, akna alla või tuppa minnes kanna sandimaski all ka näomaski. Teadagi, topelt ei kärise!

  • Püsi terve

Mine santima ainult siis, kui oled veendunud, et terve oled! Kui välja minna ega võõrustadagi, siis pole häbeneda midagi: otsi kaseoksi ja vitsuta end ise, tagamaks parem kaitse haiguste vastu. Terveks-tugevaks, terveks-tugevaks!

Mardipäev – 10. november

Mardipäev on tänini elav rahvakalendri tähtpäev. Eeskätt teame seda mardisantide ehk martide ringijooksmise tõttu. Veel 20. sajandi alguses jooksid marti pigem noormehed.. Martidel olid seljas tumedad rõivad või pahupidi pööratud kasukad. Mardilaupäeval liikusid algselt ringi mehed, 19. sajandil liiguti tihti juba ühise segakambana perest perre. Jooksmist alustati hämaruses.

Kombeks oli peale laulmise ja pillimängu käratseda ja lärmata, kolistada. Arvatavasti oli see kõik mõeldud halbade jõudude eemalepeletamiseks.

Mardirituaali juurde kuulus veel rohmakas tantsimine ja hüplemine, mida on seostatud viljakuse  ja sirgumise taotlusega.  Kui juhtumisi marte majja ei lastud, siis võisid mardid ukse sulgeda halgudega. Võisid ka vankri katusele viia ja igasuguseid muid tempe teha.

Linnades maskeeruti 20. sajandi keskpaiku maskide abil loomadeks, ametimeesteks, kuraditeks, nõidadeks, kuulsateks sõdalasteks või muudeks tuntud tegelasteks, keda oli mõne tunnusliku joone abil lihtne jäljendada. Üha sagedamini piisas näo värvimisest, et mardiks minna. Linnades polnud tundmatuks jäämine enam ka nii oluline, nagunii tunti kaugemalt tulijaid vähem.

Mardikarnevalid muutusid populaarseks 20. sajandil lasteaedades, koolides, seltsides ja töökohtades. Valiti parimaid maske ja kostüüme, võisteldi ja tantsiti. Mõnel pool toimus  ka mardirongkäik.

Loe ja vaata lisaks siit.