Iseseisvuse väljakule väljavalitud kahar hõbekuusk

Foto: Pärnu linnavalitsus
Jõulud
19. november 2021, 13:30

Pärnu südalinna Keskväljakule ja Iseseisvuse väljakule saabusid jõulupuud (2)

Esimesena jõudis pärale Keskväljaku jõulupuu. 16 meetrit kõrge hõbekuuse kasvukoht oli Pärnu naaberomavalitsuses Tori vallas, Tammiste külas Mooniaia teel. Pererahvas, kelle kinnistul kuusepuu asus, loobus kuusekaunitarist praktilisel põhjusel – kuusk oli aastatega visanud nii palju pikkust, et selle latv ja ülemised oksad tükkisid juba lähedalasuvatesse elektriliinidesse.

Koheva võraga hõbekuuse täpset vanust ei osanud kuuse linnale kinkinud pere öelda, sest kui nad kuus aastat tagasi Mooniaia teele kolisid, oli puu seal juba olemas. Pererahval seostub hõbekuusega palju ilusaid isiklikke mälestusi, nende lapsed on selle all palju mänginud, mistõttu on kuuse valimine Pärnu linna jõulupuuks, tähendusrikkale puule igati vääriline lõppvaatus. Kuusk toimetati Tammistest Pärnusse teatri ette kolmapäeval.

Iseseisvuse väljakule väljavalitud kahar hõbekuusk sai paika eile ja kuna eile oli Läti iseseisvuspäev, lehvis Iseseisvuse väljakul lõunanaabrite auks Läti lipp. Selle hõbekuuse teekond algas Pärnust Rohu tänavalt. Pikkust on sel puul 13 meetri jagu. „Rohu tänava hõbekuusk on meil mitu aastat ootenimekirjas olnud. Ka see puu on oma kasvukoha jaoks liialt suureks sirgunud ning on oodanud oma aega, et saada kodulinna jõulupuuks,“ rääkis Pärnu linnaaednik Anu Nurmesalu.

Eelmistest pühadest erinevad lahendused

Ehitud kuusepuude kõrval kaunistavad saabuvatel pühadel Pärnu linnaruumi veel teisedki dekoratsioonid. Nende hulgas on lemmikuid varasematest pühadest kui uusi ornamente. Ehtimisele lähevad pargid, suuremad liiklussooned ja enamkäidavamad tänavad, väljakud, mitmed purskkaevud, ringristmike liiklussaared, alleed, olulisemate hoonete (teater, muuseum, raekoda) esised jms.

Kui hõbekuuskedele kinnitatakse samad ehted, mis mullugi – Keskväljakule elektrisinist tooni ja Iseseisvuse väljakule puna-valge-kuldse kombinatsioonis –, siis paljudes teistes kohtades mängib linnaaednik varasema lahenduse ümber. Näiteks Munamäe mänguväljaku postide küljes olnud valguskarud kolivad seekord Mai koerteväljakule, Hirve mänguväljakule ja Paju parki (kui see on tehniliselt võimalik) ning Munamäele tulevad postide otsa hoopiski valgusinglid ja tilkuvad valgustorud.

„Mujalgi saab olemasolevaid kaunistusi kasutades luua eelmistest pühadest erinevaid lahendusi, kui sättida lihtsalt ehted teise asukohta või tekitada neid omavahel miksides uusi installatsioone. Või siis tuua jõuluilu paikadesse, kus seda varem pole üldse olnud,“ avaldas Nurmesalu.

Kelmikaid dekoratsioone ja pilkupüüdvaid valguslahendusi tulebki tänavu üsna mitmesse uude paika. Näiteks on linnaaednikul soov paigaldada Rannaparki elevandipere juurde valgusketid. Parki diagonaalis läbiva kõnnitee kohal meeleolu loovad valgusketid juba ripuvad, ja kui see tehniliselt võimalikuks osutub, tuleb tulesära ka roheliste vantide külge.

Läinud talvel Pika-Vee tänava ristmikul lillepüramiididele ehitatud, ja palju elevust tekitanud päkapikkudele lisanduvad punamütslaste seltskonnad Vaasa parki, Tammsaare-Karja ristmikule ja Keskväljakule. Lastepargi purskkaevul võtavad saabuvatel jõuludelgi koha sisse jääkaruema koos pojaga ja neli valguspüramiidi ning veesilma kohale puu otsa kolib pühadeperioodiks viieliikmeline öökullipere.

Kaks põhjapõtradega saani

Iseseisvuse väljakut hakkavad lisaks tilkuvatele valguspurikatele ja punastele mummudele ilmestama kaks põhjapõtradega saani. Tilkuva efektiga valgustorusid tuleb nendeks jõuludeks Pärnusse üsna arvukalt juurde. Neid pannakse ka säärastesse kohtadesse, kus varem pole üldse jõuluehteid olnud.

Rüütli tänavale toovad pühadehõngu traditsioonilised kuusevanikud ja postidekoratsioonid ning siin-seal linnaruumis näeb tuttavaid helendavate lumehelbekestega puitkuusekesi. Kuninga kooli esisel püüab taas tähelepanu värviline valguskuusk ning kui maapind tõstuki raskust kannab, saab seal tilkuvad valgustorud külge üks suur tammepuu.

Haljas jõulukuusk tuleb Ülejõe kooli ette ning jõulusära jagub ka Noorte väljakule, Koidula muuseumi aeda, Raekülla – päris igasse Pärnu linnaosasse ja osavalda.

Jõuludekoratsioonide ja -tulede paigaldamine üle terve Pärnu algas juba mõni nädal tagasi ning dekoreerimine jätkub veel nädalaid.

Pärnu keskuslinna ja osavaldade jõulupuude transpordile, paigalduse ja utiliseerimisele ning jõulukaunistustele (ühes hoolduse, paigalduse, demonteerimise ja uute ehete soetamisega) kulub tänavu ümmarguselt 40 000 eurot. Jõulukaunistused paigaldab osaühing Leonhard Weiss.