Foto: Erakogu
Liigume
31. jaanuar 2022, 10:55

Talvepäev metsas: kaheksa asja, mille teadmine aitab selle mõnusalt mööda saata

Lume ja külmaga jõuame loodusesse märksa harvem kui muidu, samas on üks talvine päev metsas täpselt see, mida meie keha ja organism pärast pikka töönädalat vajab. Fjällräveni matkaeksperdid toovad välja kaheksa punkti, millele talvel metsa matkale minnes mõelda.

  • Valgeid tunde on talvel märksa vähem kui suvel, seevastu võtab lumes sumpamine rohkem aega kui muidu. Kuna päike loojub juba kella 15 paiku, võiksid oma matka planeerida pigem päeva esimesse poolde, nii saad võtta päevavalgusest maksimumi.

  • Külma trotsides ära riietu kubujussiks. Liigsete kihtide all läheb nahk matkates higiseks ja pausi ajal poebki külm naha vahele. Matkamantra on ikka kihiline riietus: Alla soe pesu, peale soe fliis või kergem sulejope, mis hoiab keha soojas, aga laseb ka hingata ning välimise kihina lisa peale soe ning vihma- ja tuulekindel jope, mis kaitseb jäävihma, lume ja tugeva tuule eest.

  • Kõrvad, sõrmed ja kael on hellad kohad ning vajavad ekstra hoolt ja armastust, mis teeb soojast mütsist, sallist ja kinnastest talvematka varustuse elementaarsed komponendid. Kinnaste puhul eelista kalamehekindaid, siis ei pea sa telefoni kasutamiseks ja saapapaelte sidumiseks kindaid käest võtma.

  • Talvised matkajalanõud peavad hoidma sooja, laskma läbi õhku ning hoidma sind kindlalt raja peal. Raba laudteed on talvisel ajal eriti libedad, seetõttu eelista rappa matkale minnes hea haardevõimega talvesaapaid. Teine võimalus on soetada matkapoest libisemisvastased naastud või nagad, mis saad matkasaapa talla külge kinnitada.

  • Pole talvist matka ilma soojendava joogita. Enne metsa minekut võta kaasa termos mõnusa taimetee, kakao või kohviga. Kuuma jooki saad valmistada ka kohapeal. Selleks on sul vaja väikest matkapliiti, gaasiballooni ja tikke. Need ei võta kotis üldse ruumi ja keev vesi saab valmis umbes kolme minutiga 

  • Erilise jõulutunde keset metsa toob elav tuli. Tee tuld vaid selleks sobivas kohas, näiteks RMK lõkkeplatsil ning kasuta lõkke tegemiseks juba valmis puid või maha langenud oksi. Matkamenüüsse passivad väga hästi verivorstid ja hapukapsas, milleks on sul vaja vardaid, väikest potti või panni, toidunõusid ja tikke. Jäta meelde, et kõik, mis metsa kaasa võtsid, peab jõudma prügikasti või sinuga koju kaasa tulema. Samuti veendu, et lahkudes oleks tuli kustunud 

  • Külmakraadid varastavad rohkem akut. Kui kasutad metsas orienteerumiseks ja rajal püsimiseks Google Maps või RMK rakendusi, ära unusta enne matkale minekut nutitelefoni laadida ning pista igaks juhuks kotti ka akupank.

  • Põnevuse mõttes vali matkamarsruudiks mõni tuttav koht, kuhu vähemasti igal suvel jõudnud oled. Üks põnevamaid asju talvise matkamise juures on märgata, kuidas lumi ja külmakraadid muudavad meile tuttavaid kohti ja radu. Mil viisil ja kuidas, pead aga ise metsa minnes järgi uurima.