Parim pitsilõng on Alize Bamboo Fine , millest on kootud tähekirjaga kleit. Teostus: Ruta Tännav, Käsitöö veebruar–märts 2021

Foto: Martin Ahven
Tee ise
31. detsember 2021, 09:30

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö detsembri-jaanuarinumbris (2021/22).

VAATA JÄRELE! Käsitöö toimetuse 2021. aasta lemmiklõngad

Eesti lõngamüüjate veebi- ja poeriiulitele jõudis ka sel aastal suur ja põnev valik lõngu. Siin on ülevaade aasta parimatest lõngadest, mis on inspireerinud Käsitöö toimetuse liikmeid ja ajakirja kaasautoreid.

Parim pitsilõng

Alize Bamboo Fine

Peenike ja imepehme bambusviskoosilõng, mis sobib nii heegeldamiseks kui ka kudumiseks. „Kuna lõng on üsna libe, on kudumiseks mugavam kasutada bambusvardaid. Ilusa tiheda koepinna saavutamiseks on kõige parem valida vardad ja heegelnõel suurusega 2,5. Koepind jääb tõesti väga pehme ja langev, seega sobib lõng eriti hästi just seelikute ja kleitide tegemiseks,“ kiidab kuduja Ruta Tännav. Lõng sisaldab 100% bambusviskoosi. Saadaval on väga lai valik lõngatoone.

Hind 3.25, Karnaluks (100 g tokis 440 m)

Sellest lõngast on kootud tähekirjaga kleit. Teostus: Ruta TännavKäsitöö veebruar–märts 2021.

Parim pitsilõng on Alize Bamboo Fine , millest on kootud tähekirjaga kleit. Teostus: Ruta Tännav, Käsitöö veebruar–märts 2021

Foto: Martin Ahven

Parim lõng kodusisustuseks

Dream Yarni T-särgi lõng

See on Eestis toodetud hea kvaliteediga T-särgi lõng. „Mõnusalt pehme, ühtlase jämedusega ning õmblussõlmedeta trikoolõng, mille erksavärvilised lõngakerad püüavad poes pilku ning tekitavad vastupandamatu soovi neist kohe midagi koju heegeldada,“ kirjeldab Käsitöö tegevtoimetaja Liina Hergauk. Lõng on 100% puuvillane. Lisaks vaipadele sobib see lõng ka kottide, korvide ja susside heegeldamiseks.

Hind 6.50, Noviest lõngapood (350 g on u 100 m)

Sellest lõngast on heegeldatud motiividega vaip. Teostus: Ave Maamägi, Käsitöö juuni–juuli 2021

Parim lõng kodusisustuseks on Dream Yarni T-särgi lõng, millest on heegeldatud motiividega vaip. Teostus: Ave Maamägi, Käsitöö juuni–juuli 2021

Foto: Inge Puhu

Parim maavillane lõng

Aardla Kaubanduse maavillane lõng

„See on aus villane lõng, millest kootud lihtne parempidine koepind jääb ühtlane ja ilus,“ kirjaldab kuduja Anna Verschik. Tegemist on universaalse maavillasee lõngaga, mis sobib kõigile, kes armastavad klassikalist põhjamaist lambavillast lõnga. Kuna lõng on 100% villane, väga laia värvivalikuga ning saadaval nii ühe, kahe kui ka kolme keeruga, on see populaarne ka rahvarõivameistrite seas. Ühekordsest lõngast valmivad kaunid rahvarõivaseelikud ja kahekordsest soojad suurrätid.

Hind 25.00 / 1 kg / Aardla Kaubandus

Sellest lõngast on kootud ümmarguse passega topp. Teostus: Anna Verschik, Käsitöö veebruar–märts 2021.

Parim maavillane lõng on Aardla Kaubanduse maavillane lõng, millest on kootud ümmarguse passega topp. Teostus: Anna Verschik, Käsitöö veebruar–märts 2021.

Foto: Martin Ahven

Parim sallilõng

Hjertegarni lõng Fine Highland Wool

„See on pehmem villane lõng, mis sobib pitsmustrite, aga ka palmikute ja teiste reljeefsemate mustrite kudumiseks. Eriti mõnus on kududa sellest lõngast patent- ja poolpatentkudet,“ räägib kuduja Anna Verschik, kelle sõnul on lõnga heaks omaduseks just hea vormi hoimine ja mustrite esile toomine. Lõng on 100% villane ja tehtud mägismaa lammaste villast. Lõng sobib väga hästi ka kirimustrite kudumiseks.

Hind: 3.40, Käsitööjaam (40 g tokis 180 m)

Sellest lõngast on kootud pitsmustriga sall. Teostus: Anna Verschik, Käsitöö oktoober–november 2021

Parim sallilõng on Hjertegarni lõng Fine Highland Wool, millest on kootud pitsmustriga sall. Teostus: Anna Verschik, Käsitöö oktoober–november 2021.

Foto: Aldo Luud

Parim universaalne heegellõng

Madame Tricote lõng Maxi

Klassikaline heegellõng, mis meeldib igale heegeldajale. Sellest lõngast on valminud kõige rohkem heegeldatud esemeid, mis Käsitöö ajakirjas ilmunud. Lõng on valmistatud Egiptuse puuvillast. Lõnga teeb väärtulikuks ühtlane pind ja väga lai värvivalik. „See on tõesti väga populaarne ja levinud heegellõng. Mulle meeldib see eriliselt põhjusel, et see on särav ja tugeva keeruga,“ kirjeldab käsitöömeister Liina Õunapuu. Lõng on merseriseeritud – omadus, mis muudab heegelniidi tugevamaks, paneb riided paremini vormi hoidma ja takistab riiete pesus kokku tõmbumist. Heegelniit on 100% puuvillane.

HIND: 3.89–4.32, Karnaluks (50 g tokis 210 m)

Sellest lõngast on heegeldatud motiividest seelik. Teostus: Liina Õunapuu, Käsitöö september–august 2021

Parim universaalne heegellõng on Madame Tricote lõng Maxi, millest on heegeldatud motiividest seelik. Teostus: Liina Õunapuu, Käsitöö september–august 2021

Foto: Stanislav Moshkov

Parim lõng lapsele

Schachenmayri lõng Catania

See on mänguasjaheegeldajate lemmiklõng, sest on parajalt pehme ja piisavalt tugev. Lõngast valminud mänguasi on mängijale turvaline ja nahasõbralik. 100% puuvilla sisaldavat lõnga võib pesta isegi 60 kraadi juures. Saadaval on 100 erinevat värvi. Lõngal on  Oeko-Tex 100 standard sertifikaat. „See lõng ei tekita allergiat, lõng ei muutu topiliseks ning sellest lõngast heegeldatud mänguasju saab masinas pesta. Mänguasjad säilitavad oma kuju. Lõngakiud ei jää heegelkonksu kinni. Lõng libiseb hästi heegelkonksu peale ja maha,“ kiidab Minu Lelu mänguasjade heegeldaja Kaire Repponen.

HIND: 2.45 / piste.ee (50 g tükis 125 m)

Sellest lõngast on heegeldatud amigurumi-tehnikas pühvel ja piraatkass. Teostus: Kaire RepponenKäsitöö aprill–mai 2021 ja Käsitöö september–august 2021

Parim lõng lapsele on Schachenmayri lõng Catania, millest on heegeldatud amigurumi-tehnikas pühvel. Teostus: Kaire Repponen, Käsitöö aprill–mai 2021.

Foto: Kaire Repponen