Kirev ja kaunis: Poes müügil olevate hiiu käsitööliste kaup.

Foto: erakogu
Tee ise
19. jaanuar 2022, 18:58

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö detsembri-jaanuarinumbris (2021/22).

SAAME TUTTAVAKS! Käsitööseltsi esinaine Nele Eller: küllap need seltsi inimesed kiiksuga hullud on!

Hiiumaa pealinnas Kärdlas asuv kirju ajaloo hõnguga Hiiumaa Käsitööseltsi maja toob kokku kirglikud käsitöö tegijad üle terve saare. „Eks need viimased paar aastat on pandeemia tõttu keerulisemad olnud, aga hiidlane ei anna kergesti alla. Jõululaada kolisime kultuurikeskusest õue ning talvel panime püsti enda e-poe. Oli see alles töö ja vaev, aga tuleb tunnistada, et parim otsus! E-pood on meid päästnud ja aidanud veelgi nähtavamaks teha,“ jutustab särasilmne seltsi esinaine Nele Eller.

Hiiumaa Käsitööseltsi inimesi seob Hiiumaa-armastus, millele lisandub tingimusena huvi ja kiindumus eesti käsitöö vastu. Võiks isegi öelda, et seltsi käsitöölised armastavad teha mitte ainult traditsioonilist käsitööd, vaid selle kaudu lisada väärtust meie kultuurile, käeliste oskuste lihvimisele ja igapäevastele toimetustele. Pole siis ime, et Kärdla Vabriku väljakul asuva meistrite maja käsitööpoest võib leida küllusliku valiku kauneid esemeid, alustades Hiiumaa kadakaseepide ja puidust kõrvarõngastega ning lõpetades lambavillast susside ja kaltsuvaipadega.

Kümme aastat Hiiumaa Käsitööseltsis aktiivselt osalenud praegune esinaine Nele Eller möönab: „Küllap need seltsi inimesed kiiksuga hullud on! Mõned alustavad arglikult, kõhklevad liikmeks astumises, kuid tasapisi osalevad koolitustel ja arendavad end ise. Nii hakkab see pall veerema, kuniks algselt ühe-kahe eseme valmistamisest on saanud korraga terve kollektsioon!“ Sõbraliku esinaise entusiastlikul eestvedamisel on seltsi juhatus, kooseisuga Ain Jepišov, Regina Jõeleht, Irina Tammis ja Sirje Eller, suutnud kaasa tõmmata ligi 130 ümberkaudset liiget. „Kui me 90ndate lõpul alustasime, oli meid 30 ringis. Aga küllap meie vilgas e-kirjade, laatade ja käsitöö ettevõtmiste korraldamine tõmbab inimesi kaasa osalema laatadel, tooma oma käsitööd poodi müügile ja käima koolitustel. Selts julgustab ja eks meie eriline maja toob inimesed kokku. Sellest on ainult rõõm!“

Edasi lugemiseks: