Ruth SotnikFoto: Ruth Sotnik
Tee ise
26. detsember 2021, 13:17

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö detsembri–jaanuarinumbris (2021/22).

Ajakiri Käsitöö tunnustas oma lemmikuid Käsitöö Paiga!

Aasta 2021 hakkab lõppema ning on kokkuvõtete ja tunnustamiste aeg. Soovime Käsitöö toimetusega tänada aktiivseid kaasautoreid, inspireerivaid tegijaid ja koostööpartnereid. Tänu teile on sel aastal valminud väga ilusad ja ideederohked ajakirjad.

Otsused sündisid ajakirja Käsitöö toimetuse liikmete ühisel arutelul ja sellele järgnenud hääletusel. Valikud osutusid üsna üksmeelseks.

Peale Käsitöö Pai 2020 tiitli kinkisime kõigile tunnustuse saanutele ka ajakirja Käsitöö aastatellimuse ja Käsitöö suure šokolaadi.

Ohoo-toode

Tõeline pärl ja avastus, hea hinna-kvaliteedisuhtega käsitöökaup 2021. aasta kohalikelt poelettidelt. Ese, mis inspireerib meistreid ja muudab käsitöötegevuse lihtsamaks, mugavamaks ja tulemuse saavutamise kergemaks.

Hylda kangad

Väikepartiidena toodetud digitrükiga puuvillakangad, mille mustrid on saanud inspiratsiooni vanadest muuseumi- ja erakogude mustritest, põllekangastelt ja pearätikutelt. Kangad sobivad nii rahvarõivadetailide kui ka igapäevarõivaste valmistamiseks. Kangaid on võimalik tellida ka spetsiaalselt tellimustööna.

Tutvu kangastega lähemalt siin.

Hylda kangad Foto: tootja

Ajakirja Käsitöö tarka ja usin sõber

Meister või kaasautor, kes terve 2021. aasta jooksul valmistas ja saatis pidevalt originaalseid ja korrektselt vormistatud kaastöid ning oli oma teadmiste ja töödega ajakirja valmimisel suureks ja oluliseks abiks. Otsustasime ära märkida kaks väga inspireerivat Käsitöö sõpra.

Siire Vanaselja, kaasautor

Siire on käsitöömeister, ajakirja Käsitöö esimene peatoimetaja ja mitme käsitööraamatu autor. Siire liitus Käsitöö kaasautoritega 2020. aasta lõpus, mil Käsitööl täitus ilmumisest 15 aastat.

Siire taaskasutusvõtmes töid leiab Käsitöö 2021. aasta kõigist numbritest. Näiteks õpetab Siire ühest teksapaarist 10 uut asja tegema, kardinatest pükse õmblema ja ise kangast trükkima.

Siire VanaseljaFoto: Erakogu

Aldo Luud, fotograaf

Aldo on Õhtuleht Kirjastuse Lõuna-Eesti piirkonna fotograaf-toimetaja, kelle töö kaudu jõuab meediasse palju ilusaid pilte Eesti lõunapoolsetest maakondadest. Aldo on viimased paar aastat pildistanud üles ka Käsitöö meistreid ja Lõuna-Eestis valmistatud käsitöid. Tänu Aldo pühendumisele ning innukusele on paljud Käsitöö kaasautorite tööd pildistatud üles Tartu, Võru ja Viljandi looduskaunites paikades. Aldo pildid mõjuvad ajakirjas omaette kunstiteostena.

Aldo LuudFoto: erakogu

Inspireeriva käsitöömeister-suunamudija

Meister, kes on terve aasta jooksul pidevalt oma tegude ja sõnadega eeskujuks teistele, tema näputöö ja juhendid on täpsed, lihtsad ja inspireerivad. Ta on heade käsitöötavade eestkostja ning esindab samu väärtusi, mida meiegi Käsitöö ajakirjas oluliseks peame. Tasavägise tulemuse tõttu otsustasime ära märkida kaks väga inspireerivat meistrit.

Ruth Sotnik, omanimelise blogi omanik, õmblusõpetuste looja ja õmbleja

Ruthi lihtsad ja igapäevased õmblustööd on rõõmustanud nii Käsitöö lugejat kui ka blogi jälgijaid. Tema lihtsad videoõpetused on lummavad ja kergesti jälgitavad. Väikeste laste emana oskab Ruth oskuslikult jagada õmblusõpetusi noortele emadele ja värsketele vanaemadele.

Tutvu Ruthi blogiga lähemalt siit ja vaata Ruthi seelikuid ja pluusi Käsitöö 2021. aasta aprilli–mainumbrist ning naiselikke suvekleite Käsitöö 2021. aasta juuni–juulinumbrist.

Ruth SotnikFoto: Ruth Sotnik

Anna Lutter, omanimelise isetegemis brändi omanik, elustiiliblogija ja käsitööõpetaja

Anna innustab aktiivselt käsitööga tegelema ja ettevõtlik olema. Ta kutsub üles ise oma kodu kujundama, aga ka käsitöö seltsis sünnipäevi-firmapidusid pidama. Anna on olnud Käsitöö kaasautor, andnud välja raamatuid ning ootab aktiivseid käsitööhuvilisi oma koolitus- ja peokeskusesse KUUT.

Tutvu Anna blogiga lähemalt siit. Uuri Anna koolitus- ja peokeskuse KUUT kohta lähemalt siit.

Anna LutterFoto: Jörgen Norrkoos

Käsitöösõbralik ettevõte

Käsitöövaldkonnas tegutsev ettevõte või mittetulundusühing, kes paistis 2021. aastal eriliselt silma sellega, et seisis hea nii kohaliku käsitöö traditsioonide jätkumise kui ka uuenduslike lahenduste eest.

Õmblus- ja käsitöötarvikute kauplus Karnaluks, kes sarnaselt varasemate aastatega tegi Käsitöö ajakirjaga väga tihedat koostööd, osales ajakirja konkursside žüriis ning toetas konkursse ja testlugejaid auhindadega.

Tutvu Karnaluksi tootevalikuga lähemalt siit.

Tõusev täht käsitöömaailmas

Noor ja andekas käsitöömeister, kelle töötahe ja ideed inspireerisid ja innustasid 2021. aastal ajakirja lugejaid märkama noori käsitöömeistreid. Ta on noor talent, kes viib edasi käsitööoskuseid ja julgustab oma tegevusega noori avastama Eesti käsitööd.

Merili Silivas, noos käsitöömeister, on 19aastane ja proovib asuda järgmisel sügisel käsitööerialale õppima. Merili katsetas juba päris pisikese tüdrukuna õmblemist ja jätkab järjest keerulisemate käsitöötehnikate omandamist.

Merili peenelt heegeldatud pitskleidi leiad Käsitöö 2021. aasta juuni–juulinumbrist.

Merili SilivaskFoto: Stanislav Moshkov

Väärt sotsiaalmeediagrupp või -leht

Temaatiline grupp sotsiaalmeedias, mis on 2021. aastal eriliselt silma jäänud olulise temaatilise platvormina, jagades käsitööalast infot, pakkudes asjalikke ideid ning kogemuste vahetamise võimalust.

Facebooki grupp Käsitöö-vanast uus, 11 900 liiget

Taaskasutust propageeriv, praktilise sisu ja postitustega sotsiaalmeedia grupp, kust leiab ideid igaüks, kellele meeldib asju ise teha, tuunida või parandada. Gruppi koondunud inimesed tõestavad, et Eesti kodudes ei visata asju kergekäeliselt ära, vaid leitakse aega ja tahtmist anda neile uus elu ja väärtus.

Palju õnne ja tegusat uut aastat kõgile meistritele!