Tee ise
28. detsember 2021, 09:00

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö detsembri–jaanuarinumbris (2021/22).

KÄSITÖÖ TOIMETUSE SOOJAD SOOVID: võta sütitavad ideed uude aastasse kaasa!

Meie väike toimetus on alati südame ja innuga iga uue ajakirjanumbri tegemise juures. Ühelt poolt loome lugejatele väärt sisu, samas vaimustume pidevalt ka ise. Olgu selleks siis mõni taasavastatud käsitöövõte, kaasautori eriline töö või soovitus. Siin on valik meile eriliselt meelde jäänud ideid, mille võtame endaga kaasa selle aasta Käsitöödest.

Soovime Sulle pitsilisi jõulupühi ja näputöökat uut aastat!

Liina HergaukFoto: Marika Ohha

Liina Hergauk, tegevtoimetaja: Sel aastal oli minu jaoks teistest erilisem hetk tööväljasõit Vändrasse. Käisime fotograaf ja toimetaja Marikaga tegemas lugu tekstiilikunstnik Eva-Liisa Kriisist, kellel on Vändra kirikumõisas hingematvalt äge kodu ja kangastelgede muuseum. Otsustasingi sel aastal enda kodukontori-elu „ebamugavaks“ teha ja korraldada kolme viimase Käsitöö pildistamised oma imeilusas kodulinnas Tartus.

Kristiina Nemirovitš-DantšenkoFoto: Stanislav Moškov

Kristiina Nemirovitš-Dantšenko, õmblustoimetaja

Minu selle aasta jõuluvanakott kihab isetehtud mänguasjadest. Seal leidub Sirje Raudsepa õpetuse järgi tehtud karusid, Kristiin Nõlvaku rebase koopia ja Urve Niinemetsa linnukesed. Minu esimene pojatütar Hele-Riin ja tema õetütar Sirelei rõõmustavad kindlasti väga. Aitäh, kallid kaasautorid, et jagate oma tehtud töid meiega.

Mai-Liis RaidaruFoto: Triin Raa

Mai-Liis Raidaru, kujundaja

Mina toon esile kolm rubriiki, mis on sel aastal olnud mu vaieldamatud lemmikud. Järelkaja, kus on mõnus ülevaade Käsitöö arhiivist. Oleme ilmunud ju 15 aastat, ning selle aja jooksul oleme õpetanud tegema nii palju imelisi asju! Mis tulemas, kus kirjutatakse kõik lähenevad tähtpäevad põgusalt lahti ning kust saab lisaks lugeda olulist infot käsitöösündmuste kohta. Käsitöökool, kus õpetame tegema vähem tuntud või keerulisemaid koemustreid. Lisaks meeldisid mulle väga kaks lugu Jaapani käsitööst: kuidas sashiko-võtetega rõivaid parandada ning shibori-võtetega kangaid värvida. 

Marika OhhaFoto: Erakogu

Marika Ohha, toimetaja ja fotograaf

Minu selle aasta enim meelde jäänud ideed on Siire Vanaselja kangajuppidest lillepärg ja Kaidi Kätlyn Reimanni ning Ruta Tännavi pitskleidid. Kui siiani olen peljanud, et kleidi kudumine on keerukas, siis äkki ikka ei olegi? Lisaks üllatasid mind heegeldatud vaibad, arendasin kohe mõtet edasi ning proovin neid kududa hoopis T-särgi materjalist. Villaste esemete hooldus oli samuti kasulik lugemine.

Epp Reinmets Foto: Laura Strandberg

Epp Reinmets, peatoimetaja

Mina rõõmustasin sel aastal eriliselt puutöörubriigi üle, nii tore vaheldus näputööle. Lisaks imetlesin Siret Esko pärlitega tikkimise oskust, aga ka meie oma toimetuse liikmete Marika ja Kristiina imelisi töid, mida võis leida igast numbrist. Näiteks asun peagi oma pojale õmblema kravatti (suurepärane avastus õmblusajaloost!!) ning kuduma tütrekesele mummudega mütsi ja torusalli.

Lisete Lige

Lisete Lige, toimetaja

Mulle jäi lõppevast Käsitöö-aastast meelde särav Kristiin Sidok, kes õpetas, kuidas peapaela kududa ja seda tõeliselt isikupäraseks viimistleda. Tõsiselt pani mind ahhetama Monika Uldrichi loovus kasutada olemasolevate kudumite detaile ning luua nendest uusi kleite. Noore käsitöömeistri Jakobi lugu on minu arvates üks hea eeskuju ning igapäevane meeldetuletus sellest, et me igaüks julgeksime leida üles selle oma „kiiksu“ või nišiga hobi. Katre Arulaga intervjuu tegemine osutus mulle ääretult põnevaks inspiratsiooni-rännakuks. Ning südamesse puges mulle ka lugu Hiiumaa käsitöölistest.

Ingrid Koppel

Ingrid Koppel, keeletoimetaja

Minu aasta suurim käsitööalane ohoo-hetk saabus, kui nägin ajakirjast, mida lahedat on võimalik meisterdada teksariidest – Kirsika Karheiding on kuldsete kätega meister. Vaata ja imesta! Kõige toredam number oli aga see, kuhu sai koondatud palju vahvaid ideid, mida valmistada lemmikloomale.