Näitus "Kaasav ELU“ Eesti Rahva Muuseumis.

Foto: Piret Rän, Heidi Solo
Tee ise
27. detsember 2021, 11:51

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö detsembri-jaanuarinumbris (2021/22).

TALVEKALENDER | Talvised pühad ja käsitöö tegemiste kalender

Leia aega nii enda kui ka oma kallite lähedaste jaoks, et üheskoos pühademelu nautida! Soeta käsitööd kallimale või valmista oma kätega midagi sooja ja pehmet.

31. detsember – näärid 

Aastanumbri vahetusel oli laialt levinud näärikroonide ja mitmesuguste vanikute meisterdamine tubade ehtimiseks. Õlest või roost oktaeedreid kaunistati lõnga-, paberrosettide või riideribadega.

JAANUAR

6. jaanuar kolmekuningapäev

Alusta uue käsitööprojektiga!

Pühadeaja lõppu oli kombeks tähistada taas suurema suurpuhastusega – viidi toast välja jõulupuu, koristati tuba kuuseokastest ning naasti oma igapäevatoimetuste juurde. Ükski näputöö pole enam keelatud ning seetõttu on hea alustada mõne uue projektiga! 

14. jaanuar taliharjapäev, korjusepäev

Restaureeri vana mööblit!

Hurraa! Selle päevaga saab talve selgroog murtud ning nüüd peaks olema tunda, et aeg liigub vuhinal kevade poole. Ehk oleks hea teha algust toa uuendamisega?

17. jaanuar tõnisepäev

Tee oma toimetamistesse lugemispaus!

Selleks tähtpäevaks pidi pool talvevarudest olema otsakorral ning pool jätkuma veel kevadesse. Näputöö tegemisega oli sel päeval aga kehvasti. Võrgu kudumine, ketramine ja õmblemine olid keelatud.

VEEBRUAR

2. veebruar küünlapäev

Lase mehel kõik kodutööd ära teha!

See on naiste päev! Vanarahval oli kombeks, et naised võivad rahumeeli külla minna ja võtta üks magus jook, et siis punapõskselt naasta puhtasse koju, mille mees oli korda seadnud. Jah, sel päeval oli mehe ülesanne ka kõik „naistetööd“ kodus ära teha. Võta aega, et valmistuda pidulikuks vabariigi aastapäevaks.

9. veebruar luuvalupäev

Otsi inspiratsiooni järgmiseks kudumisprojektiks!

Sel päeval hoidu töötegemisest, et mitte koormata oma luid ja liikmeid! Igasugune sportlik tegevus heida kõrvale, et ei tekiks luu- või liigesevalu. Pigem maga kauem, laiskle ja võta tee- või kohvitassi kõrvale ajakirjad.

PÕNEVAID KÄSITÖÖLISTE ÜRITUSI

26. november 2021 2. jaanuar 2022 – Tallinna Jõuluturg Raekoja platsil (jõulukaup ja -maitsed, üritused ja programm nii Raekoja platsil kui ka ümberkaudsetel tänavatel)

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit pakub advendiajal võimalust saada osa vahvatest töötubadest.

Vaata infot siit.

Näitus "Kaasav ELU“ Eesti Rahva Muuseumis

Foto: Piret Rän, Heidi Solo

Külasta Tallinna Ülikooli integreeritud tehnoloogiate ja käsitöö näitust

„Kaasav ELU“ 

3. november 2021 – 31. jaanuar 2022, ERMi osalussaalis

Näitus pakub ideid, kuidas muuta õppetööd toetavad vahendid ja igapäevaselt kasutatavad asjad ligipääsetavaks, ning annab ülevaate Tallinna Ülikooli integreeritud tehnoloogiate ja käsitöö erialal 15 aasta jooksul pimedatele/vaegnägijatest lastele valmistatud puuteraamatutest.

Tööde autorite peamine sõnum on mitte otsida näituselt valmis lahendusi, vaid püüda ise protsessi kaudu mõelda läbi erinevate meelte, et jõuda selgusele, milles seisneb erivajaduse erilisus. 

Allikad: folklore.ee, evm.ee