Üks koerakarv, viis lõnga: musta tšau-tšau karv on segatud halli, pruuni, hallikaspruuni, tumepruuni ja valge lambavillaga.Foto: Liis Luhamaa
Tee ise
7. jaanuar 2022, 09:29

Õpetus ilmus ajakirja Käsitöö detsembri-jaanuarinumbris (2021/22).

KÄSITÖÖKOOL | Kuidas koerakarv lõngaks kedrata?

Oma truu koerast sõbra kallistamine täidab südame soojuse ja rõõmuga. Küll oleks tore, kui saaks seda tunnet kogeda pikemalt, sellal kui lemmik on kodu valvamas ja sina eemal oma asjatoimetustel. Jagame nõu, kuidas koerakarvast lõnga valmistada – mismoodi käib kraasimine, ketramine, korrutamine ja lõnga viimistlus.

Enamasti soovitakse endale lõnga omaenda koera karvast, aga kogus on villavabrikus ketramiseks liiga väike. Siis tulebki leida üles käsitsi ketraja või ketramine ise ette võtta. Koerakarva on paljudes ilusates toonides ning mõne koera aluskarvad ei jää peenuselt ja pehmuselt alla angoorajänese karvale.

Väärt toormaterjal

Kuna koera aluskarvade säsikihis on õhukambrid, juhib koerakarv halvasti soojust ja sellest tingitult hoiab hästi inimese enda kehasoojust. Karvase pinnaga koerakarvakudumeid kandes tekib kudumi ja ihu vahele õhukiht, mis samuti aitab kehasoojust säilitada. Tänu nendele omadustele ongi koerakarvased kudumid soojemad ja kergemad kui puhtast lambavillast esemed.

Edasi lugemiseks: