Foto: Erakogu
Raamat
8. jaanuar 2022, 12:00

LUGEMISSOOVITUS | Soomlastele südamelähedane kontseptsioon „sisu“ inspireerib elus paremaid valikuid tegema

Vaevalt et on veel mõni inimene, kes poleks kuulnud hygge'st, mis on praegusel ajal eriti kohane. Soomest on paljudele juba tuttav ka kalsarikänni ehk kodus aluspükste väel mõnnamine, kuid nüüd on lugejatel võimalus saada rohkem aimu ka teisest soomlaste kontseptsioonist, milleks on sisu.

Sisu tutvustamise on enda kanda võtnud ajakirjanik Katja Pantzar, kes avastas selle soomlastele südamelähedase filosoofia siis, kui Kanadast Soome kolis. Ta tutvustab seda lähemalt raamatus „Leides sisu“ (Rahva Raamat, 2021), mis on kaunistatud võrratute illustratsioonidega.

Kui alguses jääb mulle mulje, et tegemist on lihtsalt kiidulauluga talisuplusele (mis, nagu Katja jutust selgub, mõjub tegelikult väga hästi ka vaimsele tervisele), tutvustatakse seal teisigi peamisi põhimõtteid, mis sisu'ga kaasas käivad, nagu näiteks looduses viibimine, saunas käimine ja jalgrattaga sõitmine. Samuti selgub, miks on Soome koolilapsed õpingutes niivõrd edukad.

Pantzar räägib raamatus ka sellest, kuidas võttis Kanadas mitmeid retsepti- ja käsimüügiravimeid, kuid taipas Soomes, et paljude tema hädade vastu aitab ka sisu praktiseerimine – korrapärane trenn (kasvõi rattaga tööle sõitmine), värskes õhus viibimine ja korraliku toidu söömine.

Sügavaid tõdesid sellest raamatust ei leia, kuid teos on väga hea meeldetuletus, et ka kõige lihtsamad asjad võivad endaga kaasa tuua suuri muutusi – minu motivatsiooni suutis see raamat igatahes tõsta ning kui talisuplusega tutvuse jätan pigem järgmisse talve, siis ratta selga kavatsen kevadel istuda võimalikult vara – seni naudin jalutuskäike looduses või mere ääres.