Ally Laande: „Otsustasin mööbli ümbertegemise oma põhitööks muuta.“

Foto: Kollaaž (3 x Ally Laande)
Tee ise
13. jaanuar 2022, 08:34

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta jaanuarinumbris.

FOTOD | VANAST UUS! Ally Laande räägib, kuidas ta töötab: kahest kummutist saab üks suur kapp

Mööbli tuunija Ally Laande tegi kahest väga soodsast Ikea Rasti kummutist ühe suure ja väga ilusa kõrge kapi, millel pole välimuse järgi otsustades algse mööblitükiga enam palju ühist. Kuna see õnnestus nii hästi, meisterdas ta peagi teise samasuguse veel.

Vaja läheb:

saagi

nurgikuid

liivapabereid

puidupahtlit

maalriteipi

puidulakki

peenemat pintslit

mikrokiust värvirulli

Ikea Opparydi käepidemeid

kruvikeerajat

Kahest kummutist saab valge …Foto: Ally Laande

Ühenda madalad kummutid kõrgeks kapiks nii:

  1. Võta väikesed kummutid lahti. Võta kummutitest sahtlid välja ja eemalda kapinupud.

  2. Lõika lühemaks. Eemalda pealmise kapi alumise sahtli alt sokkel. Sae kapi alumise osa küljed sokli võrra lühemaks.

  3. Liiguta soklit. Võta alumise kummuti sokkel lahti ja kinnita see ettepoole, et see jääks sahtlitega samale tasapinnale.

  4. Ühenda kapid. Ühenda ülemise ja alumise kummuti raamid nelja pisikese metallist mööblinurgikuga.

  5. Valmista ette. Täida kummutitevahelised ühenduskohad ja käepidemeaugud puidupahtliga. Lihvi kuivanud pahtelduskohad üle ja puhasta kogu kapp tolmust niiske lapiga.

  6. Teibi. Pane sahtlid oma kohale tagasi ja teibi kapile soovitud muster. Pintselda teibi ääred üle läbipaistva puidulakiga. See on oluline, et teip oleks kindlalt kinni, nii et värv või kruntvärv teibi alla ei valguks.

  7. Krundi. Kui lakk on kuivanud, kata kogu kapp kruntvärviga, kasutades väikest mikrokiust rulli.

  8. Lihvi veel kord. Lihvi kapp käsitsi üle peene liivapaberiga, et tulemus oleks ilus ja sile. Puhasta kummut tolmust ja värvi kapp puiduvärviga. Pärast kuivamist lisa ka teine värvikihti.

  9. Kaitse triipe. Eemalda teip ja laki kindluse mõttes sealt alt välja tulnud naturaalne puidu osa üle. Selleks kinnita nüüd teip värvitud osale (mis on korralikult ära kuivanud) ja kata puidust osad peene pintsliga läbipaistva või toonitud lakiga.

  10. Viimistle. Pane kapile külge meelepärased käepidemed, ja ongi valmis.

… või must kapp.Foto: Ally Laande

Kui palju see maksis?

Kokku läks kahe kapi tuunimine maksma 45 eurot

  • Kummutid: tasuta!

  • Sahtlite käepidemed: 30 eurot

  • Värv ja muud töövahendid: 10−15 eurot

Ally Laande tehtud töid näed Instagrami kontolt @charleyc_ally

Prügikasti juurest päästetud sektsioonkapi uus elu.Foto: Ally Laande


Mööbli tuunimine toob leiva lauale

Ally: „Kasvasin üles Suislepa külas Viljandimaal, kuid praegu elan juba ligi 20 aastat Iirimaal. Kolisin siia 2002. aastal, et teenida Eestis oma kodu soetamiseks pangalaenu sissemaksuks raha. Olin üksikema kahele väikesele tüdrukule ja see oli ainuke reaalne võimalus selle unistuse teostamiseks.

Osaliselt see plaan läbi ei läinud, ma nimelt otsustasin hoopis Iirimaale oma kodu luua. Olin aastaid teenindusjaama juhataja, aga pärast 2008. aasta majanduslangust hakkas stress tervisele ning küsisin endalt, kas tahan elada, et töötada või töötada, et elada ja näha oma lapsi üles kasvamas. Otsustasin viimase kasuks. Hakkasin tööle ehete butiigis ja kaunistasin poe aknaid, millega 2012. aastal võitsin ülemaailmse parima jõuluakna auhinna. Selle töö kõrvalt tegin kodus remonti, mille käigus mööbli väljavahetamise asemel uuendasin seda, et see sobiks uue dekooriga.

Sõbrad ja tuttavad käisid peale, et ma jagaksin sotsiaalmeedias koduteemalistel lehtedel oma töid. Vastuvõtt oli äärmiselt soe. Kui ma kuus aastat tagasi ühest saareotsast teise kolisin, otsustasin mööbli ümbertegemise oma põhitööks muuta. Nüüd tähistasingi just oma väikefirma kuuendat aastapäeva! Tellimustööde järjekord on mul hetkel kuni 2023. aastani, seega oma loomingule on mul aina vähem aega.“

Ally Laande tehtud töid näed Instagrami kontolt @charleyc_allyFoto: Ally Laande

Ally räägib, kuidas ta töötab

„Ideed mööbli tuunimiseks tulevad mul tavaliselt pähe lihvimise ajal. Lihvin alati vana viimistluse maha ja alustan otsast – korralik ettevalmistus on minu jaoks üks tähtsamaid töid mööbli viimistlusel. See on ka mõnus monotoonne tegevus, mil olen maailmast ära lõigatud oma kõrvaklappide ja respiraatoriga ning väga seotud mööblitükiga.

Minu töötuba on ümber ehitatud garaažist ja laoruumidest. Koht, kus mööblit hoian, oli kunagi hobusetall. Kogu kompleks on mugavalt mu elumaja küljes, nii et tööle lähen läbi maja põhjapoolse koridori ja olengi kohal.

Imelised kuldsed detailid annavad viimase lihvi.Foto: Ally Laande

Mööblimaailmas on praegu popid tugevad ja tumedad värvid, nagu must, tumesinine ja tumeroheline, aga ka naturaalne puit, nii tume kui ka hele. Mõni aastai tagasi soovisid kliendid kreemjat ja erinevaid halle toone. Viimaseid pole aga juba üle aasta vaja läinud, kasutan halli nüüd ainult kappide taguse, interjööri ja sahtlite seest värvimiseks, et värv raisku ei läheks.“