Tee lihtne lõhnav hüatsindipesa.

Foto: Laura Karro
Kodu ja Aed
14. veebruar 2022, 12:40

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta veebruarinumbris.

VEEBRUARI AIAMÄRKSÕNAD: aiatööd kuufaaside järgi, toataimed duši all, õuepiknik 24. veebruaril ja hüatsindipesa

Kevad on varsti käes, aga enne veel on aega tegeleda toataimedega ja imetleda aeda kaitsvat lumekihti. Kui potitaimedel on käes ümber istutamise periood, siis aias jälgi seda, et liigne lumekiht ei teeks kurja kasvuhoonele või püsikutele.

Toataimed uude potti ja duši alla

Veebruari keskpaigas võiksid hakata toataimi ümber istutama, et anda neile kasvamiseks uut jõudu. Nendelt tolmu pühkimine võiks aga olla iganädalane rutiin.

Taim vajab ümberistutamist, kui:

  • ta lehed kolletuvad;

  • poti põhjast turritavad juured välja;

  • pott on väga juuri täis või

  • muld on liiga alla vajunud.

Tee ise lihtne lõhnav hüatsindipesa.Foto: Laura Karro

Ümberistutamise ABC

  • Uus pott olgu vanast paar sentimeetrit suurem.

  • Drenaažiks täida poti põhi kividega või kasuta auguga potti ja alust üleliigse vee ära juhtimiseks.

  • Haruta kõvasti kokku pressitud taimejuured õrnalt üksteisest ja puhasta nad vanast mullast.

  • Hangi koju universaalne muld, mis sobib enamikule taimedele.

  • Ümber istutamisel võid mullale juurde segada juurutuspulbrit või komposti.

  • Säti taim uude potti, suru muld ümber juurepalli, et mulla sisse ei jääks liiga palju õhku.

  • Kasta taime uues potis korralikult.

  • Pärast ümber istutamist anna taimele paar nädalat aega kosuda, enne kui teda väetad.

Kuidas taimi dušitada?

  • Taime duši alla viies saad teda nii kasta kui ka tema lehtedelt tolmu eemaldada. See on tähtis, sest lehtedele kogunev tolm segab taimede fotosünteesi.

  • Lase taime lehtedel pärast dušši kuivada ja vii seejärel tagasi kasvukohta.

  • Iganädalaselt lehti puhastades võid leida ka kahjureid. Nende tõrjumiseks pese taim puhtaks ja pritsi üle rohelise seebi või alkoholiga, olenevalt kahjurist. Kui neid on palju, oleks hea ära vahetada ka taime muld.

Pea pidulik õuepiknik

24. veebruar on pidupäev kogu Eestile. Enne õhtusöögiks lauda istumist tee lõuna pikniku vormis õues, näiteks mõnel matkarajal või miks mitte enda aias või terrassil. Elementaarne on hoolitseda selle eest, et külm ei hakkaks, aga on veel asju, mida silmas pidada, et õuepiknik õnnestuks.

Ettevalmistused õuepiknikuks:

  • Kõige olulisem on termosega kaasa võtta kuum jook (kohv, tee või kakao) ja topsid igale joojale.

  • Selle juurde sobib ka karbike ühe-ampsu-kooke.

  • Kiluvõileivad paki samuti ühes, kõrvale haukamiseks hapukurgisektorid.

  • Taskusse või seljakotti pista sinimustvalge lipp või riietu ise trikoloori värvidesse.

  • Istumiseks võta kaasa õhukesed matkamatid või täispuhutavad alused.

  • Kelguga saab vedada nii väsinud lapsi kui ka matkavarustust.

  • Väga eriline tunne on laulda koos rahvuslikke laule.

  • Sooja saamiseks tehke lõket. Selle süütamine on lihtsam koduaias, kus sul on kasutada kuivi puid. Matkaraja lõkkeplatsile võta kodust kaasa sobiv tulealustus ja lõkkepuud.


Klassikalised talveohud aias

Ere päike. Veebruarikuus on küll rohkem valgust, aga päike on taimede jaoks liiga ere. Kõige enam ohustab see igihaljaid puid ja põõsaid, nagu okaspuud, rododendronid jm, seega kaitse neid varjutuskangaga. Madalate taimede kaitseks on head kuuseoksad, aga ka paks lumi.

Raske lumi. Lumi võib aga ka kahju teha, näiteks kui seda koguneb puudele, põõsastele liialt, sest niiske lume raskuse all võivad oksad vajuda ja murduda. Peab ka jälgima, et kokku lükatud lumi ei satuks taimedele või peenardele.

Käre pakane. Kui lund üldse ei ole, tuleks külmaõrnade taimede ümber hoopis turvast kuhjata.

Näljased närilised ja metsloomad. Puude tüvede ümber mässi tüvekaitse, kui sa seda veel teinud pole, eriti kehtib see mullu istutatud puude kohta – see kaitseb taime habrast koort näriliste ja ka metsloomade eest. Jämedad tüved kata tüvevalgendiga.

Näljased metsalinnud. Hoolitse käreda pakasega ka metsalindude toidulaua eest. Nii elavad nad talve üle ja tulevad su aeda hiljem kahjuritega maiustama.


Juba saabki seemneid külvata!

Veebruaris sügelevad juba kõigi aiapidajate sõrmed ja õnneks saadki juba näpud mulda pista. Alustuseks vaata üle oma seemned: sordi välja vanad ja hangi uued ning kuu teisel poolel tee juba esimesed külvid. Parem mõni nädal hiljem kui varem, ära kiirusta!

Otsi välja aeglased idanejad, nagu paprika, baklažaan, begoonia, ripp-petuunia, lobeelia ja teised suvelilled. Pikeerimist mittetaluvat paprikataime on hea külvata seemnena turbatabletti.

Lõunapoolsele aknalauale külva maitserohelist! Päikese mõjul on eeterlike õlide sisaldus taimedes suurem ja seda parem on ka maitse. Pane mulda näiteks tippsibul, ka koriander, seller, basiilik, küüslauk. Võid külvata seemned tavalisse lillemulda, kus ei ole mineraalväetisi.


Proovi taimekasvatust kuufaaside järgi

Juba Vana-Egiptuses teati, et kui arvestad taimede istutamisel kuufaase, saad kenama kasvu ja suurema saagi. Kuufaasid mõjutavad oma magnetilise tõmbega veetaseme tõusu ja langust, kuhu kuulub ka maapinnas ja taimedes olev niiskus. Selle järgi peaks erinevate taimede kasvu taga seisma õige kuufaas.

Sellest tulenevalt kasvava kuu ehk noorkuu ajal veetase kerkib, vanakuu ajal veetase langeb. Esimesel juhul liiguvad vedelikud taimes ülespoole, teisel juhul allapoole ehk juurtesse. Seega peaks vana kuu ajal istutama kuivi tingimusi armastavaid taimi, noorkuu ajal aga niiskust või kastmist vajavaid taimi.

Kasvava kuu esimeses või teises veerandis istuta leherohkeid, pinnapealse juurestikuga taimi, kahaneva kuu kolmandas veerandis puid ja tugevate juurtega taimi. Neljandas veerandis võid rohida, valmistada ette pinnast, tõrjuda kahjureid ja ehitada kompostihunnikuid. Kuuvarjutuse ajal võta aiandusest puhkepäevi.

Kuufaasid

Noorkuu: 1. veebruar

Poolkuu (esimene veerand): 8. veebruar

Täiskuu: 16. veebruar

Poolkuu (viimane veerand): 24. veebruar


Aiatsitaat

„Kevade värv on lilledes, talve värv meie kujutlustes.“ Antoloog Terri Guillemets

Äge leid aianduspoest!

Nature’i taimeetiketid

Kiltkivist taimeetiketid sobivad mulda pistmiseks, et erinevaid seemikuid eristada. Pakis on viis 15 × 3 cm suurust etiketti.

Hind: 5.19, Gardest


Tee ise!

Kevadine hüatsindipesa

Mesiselt lõhnav hüatsint on tõeline kevadekuulutaja, mis tasub veelgi ilusama tulemuse saavutamiseks suuremasse potti või nõusse istutada ja kaunistada. Selleks sobivad nii lillepotid, kausid, klaaspurgid või isegi sügavamad vaagnad. Kui kasutad suurt anumat, lisa kompositsiooni ka muid taimi, näiteks sukulente.

Säti lillenõu nii:

  1. Täida nõu põhi liiva või kiviklibuga.

  2. Järgmiseks lisa mulda.

  3. Istuta taimed paika.

  4. Kaunista mullapind sambla, kivide või muuga.

  5. Ära unusta taimi regulaarselt kasta.