77aastane Marija nutab 8. aprillil Borodjankas puruks pommitatud majade ees, mille rusude alt leiti tema tütar ja väimees.

Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
8. aprill 2022, 19:56

BLOGI | Zelenskõi esineb kolmapäeval riigikogu ees. Putinit usaldavate venelaste osakaal on pärast Ukrainasse tungimist tõusnud

Alanud on 44. sõjapäev. Täna kohtuvad Briti peaminister Boris Johnson ja Saksamaa kantsler Olaf Scholz, et arutada Euroopa võõrutamist Vene gaasist – eriti Saksamaa on Venemaa energiakandjatest suures sõltuvuses. Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja ELi välispoliitika esindaja Josep Borrell külastavad täna Kiievit.

Põhisündmused:

  • Diktaator Vladimir Putinit usaldavate venelaste osakaal on tõusnud 81,6%-ni, enne 24. veebruaril vägede Ukrainasse saatmist oli see 67,2%, selgub riikliku küsitluskeskuse VTsIOM reedel avaldatud uuringust, kirjutab Reuters. VTsIOM ütles, et 78,9% vastanutest kiitis oma viimases küsitluses Putini tegevuse heaks, võrreldes 64,3%-ga küsitluses, mis korraldati enne Venemaa sissetungi algust. Tema tegevust tauninute osakaal langes 24,4%-lt 12,9%-le.

  • USA kõrge kaitseametnik: Venemaa mobiliseerib Ukraina sõjaga liituma 60 000 reservväelast.

  • Euroopa Liit edastas president Zelenskõile küsimustiku, mis viib Ukraina Kiievis toimuval konverentsil ELi kandidaatriigi staatuse saamisel sammu edasi. Euroopa Komisjoni esimees Ursula von der Leyen ütles Ukraina presidendiga rääkides, et EL toetab Ukrainat, et selle liitumine kestaks „nädalaid, mitte aastaid“, kuna sõja tõttu on protsess mõnevõrra kiirendatud.

  • Venemaa välisministeerium teatas, et saadab reedel Venemaalt välja 45 Poola diplomaati vastuseks sellele, et Poola saatis riigist välja 45 Vene diplomaati.

  • Ukraina peaprokurör Irina Venediktovae avalikustas, et Kiievi eeslinnast Butšast, kus Vene vägede väljaviimise järel avastati tsiviilisikute tapatalgud, leiti 164 surnukeha.

  • Zelenskõi esineb kolmapäeval riigikogu ees videokõnega.

  • Piirkonna kuberner Pavlo Kõrõlenko ütles, et raketirünnakus Kramatorski raudteejaamale hukkus vähemalt 50 inimest ja 98 toimetati haiglasse.

  • Euroopa Liit kiitis Ukraina sõja tõttu heaks Venemaa kivisöe impordi embargo ja liidu sadamate sulgemise Venemaa laevadele.

  • Venemaa heideti 7. aprillil inimõiguste nõukogust välja.

Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT. Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT. Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT. Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT. Sõja neljanda päeva blogi loe SIIT. Sõja viienda päeva blogi loe SIIT. Kuuenda päeva sündmused SIIT. Seitsmenda päeva blogi on SIIN. Kaheksanda päeva blogi on SIIN. Üheksanda päeva blogi saad lugeda SIIN. Kümnenda päeva blogi saad lugeda SIIN. Pühapäeval toimunu leiad SIIT ja esmaspäeva sündmused SIIT. Teisipäeva blogi saad lugeda SIIT. 14. sõjapäeva blogi saad lugeda SIIT. 15. sõjapäeva blogi loe SIIT. 16. päeva sõjablogi on SIIN. 17. päeva sõjablogi on SIIN. 18. sõjapäeva blogi on SIIN. 19. päeva sõjablogi on SIIN. 20. päeva sõjablogi loe SIIT. 21. päeva sõjablogi asub SIIN. 22. päeva sõjablogi loe SIIT. 23. päeva sõjablogi loe SIIT. 24. päeva sõjablogi loe SIIT. 25. päeva sõjablogi on SIIN. 26. sõjapäeva blogi loe SIIT. 27. sõjapäeva blogi on SIIN. 28. päeva sõjablogi asub SIIN. 29. päeva blogi asub SIIN. 30. päeva sõjablogi loe SIIT. 31. päeva sõjablogi loe SIIT. 32. päeva sõjablogi asub SIIN. 33. päeva sõjablogi loe SIIT. 34. päeva sõjablogi asub SIIN. 35. päeva sõjablogi loe SIIT. 36. päeva sõjablogi asub SIIN. 37. sõjapäeva blogi loe SIIT. 38. sõjapäeva blogi loe SIIT. 39 sõjapäeva blogi asub SIIN. 40. sõjapäeva blogi loe SIIT. 41. sõjapäeva blogi asub SIIN. 42. sõjapäeva blogi asub SIIN. 43. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 44. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT.

23:37

Venemaa andis käsu Donetski rahvavabariigi võitlejatel hakata Venemaale jaanuaris-veebruaris sunniviisiliselt „evakueeritud“ inimesi tagasi saatma, teatas Ukraina peastaap.

Siseinfo kohaselt ei taha mõnes Vene diviisis 80% Ukrainast välja viidud sõduritest sõdima naasta.

23:30

Tšornobõli tuumaelektrijaama lähedal kaevikuid kaevanud Vene sõduritel pole elada rohkem kui aasta, ütles Ukraina energiaministeeriumi juht German Galuštšenko. „See on Venemaa sõjaväelaste raske saatus ja halastamatu lõpp, neid tapetakse nende endi käsuandjate poolt,“ säutsub Ukraina kaitseministeerium.

23:19

Ukraina inimõiguste ombudsman teatas veel kahest vägistamisjuhtumit Hersoni oblastis. Vene vallutajad vägistasid 16aastase raseda tüdruku ja 78aastase vanaema.

23:16

Venemaa justiitsministeerium teatas reedel, et tühistas 15 rahvusvahelise organisatsiooni ja välisriikide valitsusväliste organisatsioonide, sealhulgas Amnesty Internationali, Human Rights Watchi ja Carnegie Rahvusvahelise Rahu Sihtasutuse töö, vahendab CNN.

Rühmad saadeti välja pärast seda, kui leiti, et nad rikuvad Vene Föderatsiooni kehtivaid seadusi, seisis ministeeriumi avalduses.

„Amnesty sulgemine Venemaal on vaid viimane neist organisatsioonidest, mida on karistatud inimõiguste kaitsmise ja Venemaa võimudele tõe rääkimise eest,“ ütles Amnesty Internationali peasekretär Agnès Callamard. „Riigis, kus hulgaliselt aktiviste ja teisitimõtlejaid on vangistatud, tapetud või pagendatud, kus sõltumatut meediat on mustatud, blokeeritud või sunnitud end tsenseerima ja kus kodanikuühiskonna organisatsioonid on keelatud või likvideeritud, oleme teinud midagi õigesti, et Kreml püüab meid vaigistada.“

Venemaa ministeeriumi avaldus, milles rikkumiste üksikasju ei täpsustatud, tuleneb sellest, et mitmed valitsusvälised organisatsioonid süüdistavad Venemaad rahvusvahelise õiguse alusel kuritegude toimepanemises.

Sõltumatu õiguste rühmitus Human Rights Watch teatas nädalavahetusel, et on dokumenteerinud mitmeid süüdistusi Vene vägede sõjakuritegude kohta Ukraina okupeeritud piirkondades. Sealhulgas korduvaid vägistamise juhtumeid, kaks kiirhukkamise juhtumit ja muud tsiviilisikute vastu suunatud ebaseadusliku vägivalla ja ähvardamise juhtumeid.

„Ametivõimud eksivad sügavalt, kui nad usuvad, et meie Moskva kontori sulgemisega lõpetavad nad meie töö inimõiguste rikkumiste dokumenteerimisel ja paljastamisel,“ ütles Callamard. „Jätkame pidurdamatult tööd selle nimel, et Venemaa inimesed saaksid nautida oma inimõigusi ilma diskrimineerimiseta. Kahekordistame oma jõupingutusi, et paljastada Venemaa rängad inimõiguste rikkumised nii kodu- kui ka välismaal.“

22:55

„Nagu massimõrvad Butšas, nagu paljud teisedki Venemaa sõjakuriteod, peab ka Kramatorskile suunatud raketilöögist saama üks süüdistustest tribunalis, mis kindlasti tuleb. Kõik maailma jõud keskenduvad hetkeseisu paika panemisele, kes ja mida, kellele ja milliseid korraldusi andis. Kus on rakett, kes seda kandis, kellelt meeskond läks ja kuidas see löök kokku lepiti. Vastutus on vältimatu,“ hoiatab Zelenskõi.

21:57

Husarovka külas (Harkivi oblastis) leiti pärast Vene okupatsiooni alt vabanemist maja keldrist mitu tsiviilisikute, sh ühe lapse põletatud surnukeha. Venelased tegid seda meelega, kuna ükski maja ei olnud põlenud.

21:54

Odessa ärimees Andrei Stavnitser ohverdas oma Kiievi kodu Vene vägede hävitamiseks. Oma maja lähedal Kiievis nägi ärimees veebikaameras 12 ühikut vaenlase sõjatehnikat ning teatas Ukraina relvajõududele nende koordinaadid.

21:26

Diktaator Vladimir Putinit usaldavate venelaste osakaal on tõusnud 81,6%-ni, enne 24. veebruaril vägede Ukrainasse saatmist oli see 67,2%, selgub riikliku küsitluskeskuse VTsIOM reedel avaldatud uuringust, kirjutab Reuters.

VTsIOM ütles, et 78,9% vastanutest kiitis oma viimases küsitluses Putini tegevuse heaks, võrreldes 64,3%-ga küsitluses, mis korraldati enne Venemaa sissetungi algust. Tema tegevust tauninute osakaal langes 24,4%-lt 12,9%-le.

21:05

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) tegi sideettevõtetele ettekirjutuse blokeerida juurdepääs neljale veebilehele, mis levitavad sõjapropagandat, õigustavad ja toetavad agressioonikuriteo toimepanemist ning õhutavad vaenu, kujutades seeläbi ohtu avalikule korrale Eestis.

21:00

USA kõrge kaitseametnik: Venemaa mobiliseerib Ukraina sõjaga liituma 60 000 reservväelast.

20:50

Euroopa Liit edastas president Zelenskõile küsimustiku, mis viib Ukraina Kiievis toimuval konverentsil ELi kandidaatriigi staatuse saamisel sammu edasi.

Euroopa Komisjoni esimees Ursula von der Leyen ütles Ukraina presidendiga rääkides, et EL toetab Ukrainat, et selle liitumine kestaks „nädalaid, mitte aastaid“, kuna sõja tõttu on protsess mõnevõrra kiirendatud.

„Venemaa langeb majanduslikku, finantsilisse ja tehnoloogilisse allakäiku, samal ajal kui Ukraina marsib Euroopa tuleviku poole, seda ma näen,“ ütles ta.

Küsitluse ümbrikut kätte saades kinnitas Zelenskõi ajakirjanikele, et see täidetakse nädalaga.

20:24

Üheksa-aastane laps ja tema ema üritasid Hostomelist lahkuda, kuid venelased tulistasid nende autot. Naine suri kohapeal, poeg päästeti. Tolja kirjutas oma surnud emale selle kirja: „Tänan sind 9 parima eluaasta eest.“

20:11

Venemaa välisministeerium teatas, et saadab reedel Venemaalt välja 45 Poola diplomaati vastuseks sellele, et Poola saatis riigist välja 45 Vene diplomaati, vahendab CNN.

„Vastusena Poola ebasõbralikule tegevusele Vene diplomaatide väljasaatmisel vastastikkuse põhimõttel kuulutati Poola Vabariigi saatkonna ja Irkutskis, Kaliningradis ja Peterburis asuvate Poola Vabariigi peakonsulaatide 45 töötajat persona non grataks. Nad peavad lahkuma Vene Föderatsiooni territooriumilt enne 13. aprilli päeva lõppu. Vastav noot anti üle Poola suursaadikule Venemaal,“ seisis avalduses.

Poola suursaadik Moskvas Krzysztof Kraevsky kutsuti reedel Venemaa välisministeeriumisse, et väljendada „tugevat pahameelt“ Poola otsuse üle saata välja 45 Vene diplomaati persona non gratana, seisab avalduses.

„Suursaadikule öeldi, et peame seda sammu kinnituseks Varssavi teadlikule soovile kahepoolsed suhted lõplikult hävitada. Vastutus selle eest lasub täielikult Poola poolel,“ teatas Venemaa välisministeerium.

20:00

Ukraina peaprokurör Irina Venediktovae avalikustas, et Kiievi eeslinnast Butšast, kus Vene vägede väljaviimise järel avastati tsiviilisikute tapatalgud, leiti 164 surnukeha.

„Eilse (7. aprilli) seisuga on Butšast leitud 164 surnut,“ ütles ta televisiooni vahendusel. „Pluss täna 21, kaevasime need ühishauast välja enne tugeva vihmasaju algust.“

Venediktova ütles, et eile toodi teises Kiievi eeslinnas Borodiankas kokkuvarisenud hoone rusude alt välja 26 surnukeha ja reedel leiti veel kaks surnukeha. Ta hoiatas, et linna hävinud hoonetest leitakse tõenäoliselt rohkem surnukehi.

19:46

Venemaa väed jätsid Põhja-Ukrainast taandudes maha paljud tankid, sõidukid ja suurtükid, mis võib olla märk sõjatahte kadumisest, vahendab uudisteagentuur PA ühe Lääne ametniku sõnu.

Lääne ametnik kinnitas, et Põhja-Ukrainas enam Vene üksusi ei ole, lisades: „Vene vägede poolt on see olnud üsna rutakas tagasitõmbumine ja palju Venemaa varustust on selle kiire lahkumise käigus maha jäetud. On ebaselge, miks osa sellest maha jäeti, sest mõned neist sõidukitest on endiselt kasutatavad. Ma arvan, et moraali ja autode lagunemine on omavahel seotud.“

19:38

The Guardiani ajakirjanik Shaun Walker raporteerib Novõi Bõkivi külast, mis asub Tšernihivi lähistel, umbes 100 kilomeetri kaugusel Kiievist põhjas. Vene väed seadsid oma staabi sisse kohalikus koolimajas, kus nad peksid segi iga klassiruumi ja varastasid kõik arvutid. Sõdurid olid värviga katnud kõik postrid, millel olid Ukraina kultuuri- ja ajaloolised tegelased. Tahvlitele olid nad aga jätnud sellised sõnumid nagu „slaavi vennad, teid petetakse“, „vabandust, me ei tahtnud seda sõda“ ja „elame rahus“.

19:31

Madridis muudetakse Vene saatkonna lähedal asuva tänava nime kas Butšaks või Irpiniks. Tänavaid Vene ja Peterburi saavad asendama Kiiev ja Mariupol, teatas Ukraina saatkond Hispaanias.

19:10

Ukraina ja Venemaa on nimelt maailma leivakorvid, kelle kanda on vastavalt ligi 10 ja 20 protsenti kogu maailma nisutoodangust. Esimeses riigis käib sõda, teine aga ei saa teravilja eksportida talle kehtestatud sanktsioonide tõttu.

19:08

Järgmisel kolmapäeval esineb Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Eesti parlamendi ees videokõnega!

18:25

Novaya Gazeta Europe peatoimetaja Kirill Marynov jagas Twitteris videot Venemaa välisministeeriumi pressiesindajast Maria Zahharovast, kus naine annab natsismile, ksenofoobiale ja ekstremismile väga kummalise tähenduse: nimelt pidavat ukrainlased borši-suppi täielikult enda omaks, hoides retsepti kiivalt endale. Olgu pressiesindaja purjus, nagu spekuleerib peatoimetaja, või mitte, aga segasemat põhjust sõtta minekuks annab välja mõelda!

,

Loe rohkem