LEINAMINE POLE HÄBI: Leinanõustaja Meeli Laane sõnul tuleb lemmiklooma surm esile tavaliselt muu surmaga seonduvalt. Ta on pildil koos pere lemmiklooma, koer Scooby Soulwhispereriga.Foto: Mari Luud
Lemmikloom
18. aprill 2022, 21:13

LEINATES LEMMIKLOOMA! | Leinanõustaja: „Kui lähedase surma puhul öeldakse juba kuu hiljem, et kuule, ela nüüd edasi, siis looma puhul ei oodata sedagi!“ (2)

„Minu jaoks oli koer pereliige. Väga rasketel eluhetkedel oli ta ühtlasi ka mu ainus sõber. Kui ta suri, kaotasin suure tüki iseendast. Mul oli raske keskenduda, tööl käia. Palusin paari vaba päeva, kuid mind vaadati mõistmatu pilguga, sest looma surm polevat mingi põhjus puudumiseks,“ meenutab noor naine lemmiklooma kaotusele järgnenud rasket aega, mis päädis töövõimetuslehega. Kas tõesti peetakse lemmiklooma leinamist imelikuks?

Mõnikord on aga suhe lemmikloomaga ehedam ja emotsionaalselt lähedasem, kui on teiste suhete puhul kogetud. Seega võib tema surm omanikku puudutada sügavamaltki kui mõne lähedase inimese kaotus.

Ning ehkki kaotusvalust taastumise puhul on välja töötatud ka konkreetsed sammud, mis toetavad lemmiklooma surma tõttu tekkinud tunnetega toimetulekut, pole Laane juurde jõudnud ainuüksi sel põhjusel siiani veel ükski klient.

„Lemmiklooma surm tuleb esile tavaliselt muu surmaga seonduvalt. Kui me hakkame nõustamises kaotuste ajalugu läbi vaatama, siis tulevad esile ka kõik varasemad kaotused, mis on inimest puudutanud, aga jäänud lahendamata. Me kanname väga palju valu ja kurbust enda sees,“ tunnistab leinanõustaja.

Kuidas siis kurbust leevendada?

Edasi lugemiseks: