Pritsimiseks tuleks valida tuulevaikne ja pilvine ilm ning pritsida tuleb korralikult – nii, et veepiisad puuokstelt maha tilguvad.

Foto: Aldo Luud
Kodu ja Aed
26. aprill 2022, 17:36

Kevad puuvilja- ja marjaaias: koduaia taimekaitsetööd tehakse enamasti kahes järgus. Vaata parimaid nippe!

Kevadel enne pungade puhkemist on hea teha ring koduaias ning viljapuid ja marjapõõsaid kahjurite-haiguste vastu pritsida. Kõige olulisem ongi profülaktiline ehk ennetav tõrje, sest kui kahjustajad on aias juba märgatavad ja korralikult kanda kinnitanud, on vaeva nende tõrjumisega hulga rohkem ning maheaianduses kasutatavad võtted ei pruugi enam aidata.

Viimane aeg on kareda kindaga üle käia sammaldunud puutüved ja -oksad, et öise jaheduse eest samblike sisse pugenud pahalased maha hõõruda. Et nad puu alt uuesti paha tegema ei pääseks, võib maapinnale laotada vana lina või koormakile. See meetod on eriti hea just lehekärsakate ja külmavaksikute tõrjeks, sest varahommikul päikesetõusu ajal on külmavaksikud veel öisest jahedusest kanged ning neid on lihtne järskude liigutustega puuokstelt maha linale raputada. Lina on hea ka seepärast, et siis on kahjustajaid lihtne märgata.

Edasi lugemiseks: