Autosid on rohkem, kui parkimiskohti. (Foto on illustratiivne.)

Foto: Aldo Luud
Kodu ja Aed
1. mai 2022, 10:15

TÜLI PARKIMISEGA? Meil on kindel koht: kas sõber võib seda kasutada? (1)

Tüli parkimiskohtade pärast on kortermaja juures kerge tekkima – autosid on lihtsalt rohkem kui akna all kohti, kuhu neid parkida. Paljudes majades jagavad korteriomanikud parkimiskohad omavahel ära notariaalselt erikasutusõiguse kokkuleppega.

Kuid kas korteriomanik võib talle erikasutusõiguse kokkuleppega eraldatud parkimiskoha soovi korral sõbra kasutusse anda või peavad ka ülejäänud majaelanikud selleks nõusoleku andma?

„Korteriomanikul on õigus parkimiskoht ka kellegi teise kasutusse anda ja teiste omanike nõusolekut selleks vaja ei ole.  Vastavalt korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 14 lg-le 2 võib korteriomanik talle kuuluva erikasutusõiguse teostamise anda üle kolmandale isikule
ilma ülejäänud korteriomanike nõusolekuta,“ selgitab Eesti Korteriühistute Liidu jurist Margus Saulep liidu ajakirjas „Elamu“.

„Seaduse seletuskirjas on antud õigusnormi selgitatud nii: nagu korteriomanikul on õigus anda talle kuuluv elu- või äriruum üürile ilma teiste korteriomanike või korteriühistu nõusolekuta, võib ta ka talle erikasutusõiguse alusel kuuluva parkimiskoha anda kolmanda isiku kasutusse.“

Edasi lugemiseks: