Foto: PTA
Kodu ja Aed
9. mai 2022, 18:24

KEVAD SAABUB, MULD SOOJENEB! Seemnetootjail tasub kalendrisse vaadata

Seemnetootjate soovile vastu tulles on alates 2021. aastast sertifitseerimistaotluste esitamise tähtaegasid pikendatud.

Seemnepõllu põldtunnustamise taotlusi saab esitada 31. maini, seemnekartuli sertifitseerimise taotlusi 15. juunini. Talirapsi ja -rüpsi põldude sertifitseerimistaotluste esitamise tähtaeg on selleks korraks möödas, neid sai esitada 15. maini.

Seemne ja seemnekartuli sertifitseerimise eesmärk on tagada, et turustatav seeme oleks kvaliteetne, kahjustajavaba ja sordipuhas. Sõltuvalt taimeliigist või liikide grupist tehakse sertifitseerimise käigus põldtunnustamine, proovide analüüs ning järelkontrolli põldkatsed. Taimekahjustajate määramiseks analüüsitakse mulla- ja mugulaproove ning müügiks ettevalmistatud seemnekartulipartiidele tehakse kvaliteedikontroll.

„Taotluste õigel ajal esitamine on väga oluline. Nii jõuame seemnepõldude tunnustamiseks teha kõik vajalikud ettevalmistused,“ rõhutab põllumajandus- ja toiduameti mahepõllumajanduse ja seemne osakonna nõunik Piia Puusepp.

Taotlust on kõige lihtsam esitada kliendiportaali (portaal.agri.ee/) kaudu, kuhu sisenetakse ID-kaardi, Mobiil-ID, pangalingi, Smart-ID või EU eID abil. Kui isikul on mõne ettevõtte esindamise õigus, näitab portaal talle neid ettevõtteid ja kasutaja saab valida, millise ettevõtte nimel ta taotluse esitab. Muudel juhtudel peab ettevõtte esindamise õigusega isik andma taotlejale volituse ettevõtte nimel andmeid portaali kaudu esitada.

Põllumajandus- ja toiduamet