Õhtulehe raadio
27. mai 2022, 11:38

„OLEME KODUS!“ | 6 RÄNNUVIHJET EESTIST: mis on uut Pärnus? Milline aed on kauneim? Kus on mõnus imetleda arhitektuuri, promeneerida või süüa?

Kodukirja podcast „Oleme kodus“ annab ülevaate kohtadest, kuhu sõita suvitama.

Türi lähistel Kirna mõisas on just praegu ligi 200 000 tulpi õide puhkenud. Parim aeg tulbiväljade külastamiseks on lähipäevil. Väga kaunis on ka mõisa allkorrusel asuv samettoolidega kohvik, kus päikselaikudes sulneid hetki nautida.  

Maastikku sulanduv modernistlik Viljandi teater Ugala on nõukogudeaegsest arhitektuurist üks kaunimaid ja paremini säilinud/hoitud näiteid. Mait Summataavet tegi nii selle esimese kui ka praeguse sisekujunduse. Värskendus käsitleb tundlikult omaaegset interjööri. Kohvikus on esil konjakitoolid ja fuajees pilvedena kujundatud valgustid.  

Modernistliku arhitektuuri sõbrad võivad reisil lugeda ka vastilmunud Aino ja Alvar Aalto kirjavahetust „Armastan sinus inimest“, mille koostas nende lapselaps Heikki Aalto-Alanen. Kas teadsite, et nende pulmareis algas Tallinnast? 

Narva on viimasel ajal populaarne sihtkoht – saab jalutada kaunil promenaadil ja einestada rahvusvahelise köögiga kohvikus Muna Tartu Ülikooli erilises kolledžihoones. Kõik, mis seotud Eesti riigiga on korras ja kena. Teistmoodi Narvat näeb aga manufaktuurialal, kus on justkui BBC ajalooseriaalist välja astunud punastest tellistest töölismajad ning mahajäetud võimas Gerassimovi nimeline kultuuripalee. Manufaktuuri saab minna ka ekskursioonile.  

Pärnus tasub avastada Loovlinnakut Suur-Jõe tänavas ning seda ümbritsevat ajaloolist eeslinnat, värskelt taas uuendatud Rannapromenaadi ning ka jõe-äärset Jaansoni rada, mille ääres on kaks toredat kohvikut – Kastrul ja Leivakas. Kindlasti tasub avastada ka Valgeranda koos villa Antropoffiga ja Kosmonautika puhkekeskust.

Miks mitte võtta ette Lõuna-Eesti matk, käia Võrus Tamula äärsel promenaadil, mis värskelt valmib ning uurida Kreutzwaldi muusemi. Ka tasub Rõuges matkata ja ujuda Eesti sügavaimas järves, Rõuge suurjärves.

Omaette rannakultuuri osa on ka Tõrva, mis nüüd on Zelenskõi liivaskulptuuriga on vene meedias natsipealinna nime saanud.