Foto: Loomaarst taskus
Lemmikloom
3. juuni 2022, 12:03

„LOOMAARST TASKUS“ | KASSID JA MIDA NENDEGA TEHA: üksinda uitavat hiirepüüdjat varitsevad mitmed ohud (5)

Podcastis on külaliseks Anni Anete Mõisamaa Varjupaikade MTÜ-st, kes räägib kassipidamise põhitõdedest. Saadet juhib loomaarst Tiina Toomet.

Mõned näpunäited, mis vestluses sõelale jäid:

1. Sõltumata sellest, kus kass on saadud (kasvatajalt, varjupaigast või leitud tänavalt) peab ta saama ussirohtu, teda vaktsineeritakse ja pannakse kiip.

2. Kiip tuleb kindlasti registreerida kas Kohalike Omavalitsuste Lemmikloomaregistris https://www.llr.ee/register/ või Eesti Lemmikloomaregistris https://www.lemmikloomaregister.ee. Ideaalvariandis mõlemas.

3. Et mitte tekitada juurde soovimatuid kassipoegi, tuleks kõik kassid (vä üksikud aretuseks peetavad tõukassid) steriliseerida või kastreerida.

4. Kassipoeg saavutab suguküpsuse ja võib ise pojad tuua juba 6 kuuselt.

5. Lõikamata emasel kassil tekib jooksuaeg iga 3 nädala tagant.

6. Pesakonna keskmine suurus on 4-6 kassipoega. Emakass võib ühel hooajal toota kuni 18 järglast.

7. Sterilisatsioon/kastratsioon ei muuda kassi iseloomu ega käitumist (vä seksuaalkäitumine) Rotipüüdja püüab rotte edasi.

8. Et vältida lõigatud kassi paksuks minekut, hakata kassi peale operatsiooni söötma spetsiaalselt steriliseeritud/kastreeritud kassile mõeldud toiduga.

9. Kass võib olla täiesti tubane, kuid siis peab tema elukeskkonda rikastama erinevate tasapindadega, ronimis- ja peitumiskohtadega.

10. Kassi võib õue lubada kas koos inimesega või piiratud alale, kust tal ei ole endal vaba pääsu hulkuma minna. Üksinda uitavat kassi varitsevad mitmed ohud