Pärna puhkeküla peremees Ain Arula.

Foto: Silja Paavle
Uudised
22. juuni 2022, 15:17

MEISTER ÕPETAB! Kuidas laduda hommikuni põlev ja ohutu jaanilõke?

Jaanipäev ja lõke on teineteisest lahutamatud. Kuidas teha jaanituld nii, et see süttiks ja kaua kestaks, õpetab Pärna puhkeküla peremees Ain Arula.

Pärna puhkekülas asub lõkkekoht kunagise Taevere mõisa jääkeldri augus. Lõkkeplats ongi soovitatav teha mõnda lohku ja see omakorda kividega ääristada. Nii jääb ära võimalus, et tuli hakkab soovimatult levima.

Keset lagedat põldu lõkke tegemine võib tunduda hea mõte, sest võib jääda ekslik mulje, et nii ei ohustata kedagi. Tegelikkuses võib ääristamata lõkkeplatsilt tuli mööda kulu kontrollimatult levida ja tagajärjed võivad olla üsna tõsised.

„Kes tahab keset põldu tuld teha, peab ilmtingimata vaatama, et lõke oleks piiratud. Kindlasti peab olema kõrval ka kastekann veega ning veel parem, kui ka tulekustuti. Siis on võimalik lõkkeasemelt välja kippuvale tulele kiirelt piir peale panna,“ rõhutab Ain.

Tunne puid

Ohutuse mõttes tasub jälgida ka lõkke kaugust majadest ning tuule suunda. Lõkke ja maja vahele võiks jääda vähemalt 15 meetrit. Suure tuulega on soovitatav lõket pigem mitte teha, sest tuulega võivad sädemed lennata ka kaugemale.

Edasi lugemiseks: