Väike armas suvekodu.

Foto: Peter Ericsson / Living4media
Kodu ja Aed
1. juuli 2022, 09:51

KÜSIMUS: kuidas saada laenu suvekoha ostuks? (1)

Oleme noor pere, kes elab üürikorteris. Oleme aga unistama hakanud oma väiksest suvekohast – kas looduskaunis paigas asuvale krundile minimaja paigaldusest või siis kordategemist vajava väikse maamaja või vana suvila ostust. Millised on meie võimalused selleks laenu saada? Meie poolt vaadatud piirkonnad pole nn uhked kuurordialad, kas laenusumma suurus sõltub ka sellest?

Vastab: Nele Roostalu, Inbank grupi tooteüksuse juht

Nele Roostalu, Inbank grupi tooteüksuse juht

Foto: Andres Raudjalg

Kirjeldatud projekti finantseerimiseks sobiva laenu valimine sõltub projekti maksumusest. Kinnisvara (maatüki või maamaja) ostuks on võimalik kasutada kodulaenu, mis on üldjuhul soodsaima intressiga, kuid arvestama peab, et minimaalne kodulaenu summa algab u 10 000 eurost ja eeldab vähemalt 15% omafinantseeringut (kruntide puhul isegi 50%) ning kinnistu tuleb seada notari juures laenu tagatiseks.

Kui laenusumma ei ületa 20–30 tuhat eurot, siis on võimalik kogu projekti finantseerimiseks kasutada ka mõnd tagatiseta tarbimislaenu (nt remondilaen). Nendega saab finantseerida nii maatüki või maja ostu kui ka selle renoveerimist või moodulmaja soetamist. Remondilaenude intressimäär on mõnevõrra kõrgem kui kodulaenul, kuid samas jäävad ära tagatise hindamise ja notari kulud ning pole vaja omafinantseeringut.

Pakutav maksimaalne laenusumma sõltub eelkõige maksevõimest – millised on pere sissetulekud ja finantskohustused ehk kas uue laenu kuumakse mahub pere eelarvesse nii, et jääb raha ka muudeks vajalikeks kulutusteks. Sealhulgas tuleks läbi mõelda ka uue kinnisvaraga seotud jooksvad kulud.

Remondilaenude puhul kinnisvara asukoht laenusumma puhul rolli ei mängi. Küll aga võib asukoht mõjutada laenusummat tagatisega kodulaenu puhul, sest sel juhul saab määravaks kinnisvara hindamisakti väärtus ning populaarsetes ja likviidsetes piirkondades on see kõrgem.