Foto: Gustavo Fring / Pexels
Kodu ja Aed
19. juuli 2022, 14:24

NII SAAD AIAS VETT KOKKU HOIDA! 12 nõuannet, et vähem kasta

Kliimamuutuste tõttu pole ka Eestis enam harvad ilmastiku ekstreemsused, näiteks väga sajused või hoopis kuivad perioodid. Et juulis, mis on tavaliselt kõige põuasem kuu, ei jääks kaevud kuivale või veetrassid veeta, saad aias palju ise ära teha, et vähem kasta, samas nii, et aed ei närtsiks.

  1. Varu vihmavett. Kui sul on iluaed või aiamaa, on igati mõistlik koguda kastmiseks vihmavett. Kogu vihmavesi veerenni alla paigutatud tünnidesse või ämbritesse. Taimedki on sellise janukustutaja üle õnnelikumad kui veetrassist tulvava jaheda vee üle, mis kuumal suvepäeval neid liigselt ehmatab.

  2. Võta kasutusele reoveepaak. Elades piirkonnas, mis on hiljuti ühendatud vee- ja kanalisatsioonitrassiga, on koduaias ilmselt varasemast ajast reoveekogumise mahuti. Nutikad lahendused aitavad juhtida vihmavee reoveemahutisse, et seda hiljem kastmisveena kasutada.

  3. Vali aeda sobivad taimed. Enne usinat istutustööd pööra tähelepanu sellele, kas sinu aed on enamasti varjuline või lõõskava päikese käes, ning vali sellest lähtuvalt taimed, mida aeda istutada. Pole mõtet istutada keskpäevase päikese kätte taimi, mis vajavad niisket mulda ega talu põuda. Kõrrelised näiteks pakuvad silmailu, kuid ei vaja erilist kastmist.

  4. Vähem uusi taimi. Kevadel ei tasu korraga väga palju uusi taimi istutada, sest esimesel aastal vajavad taimed juurdumiseks sagedast kastmist. Kui võtad ette laiaulatuslikud istutustööd, suurendad aia kastmisvajadust oluliselt. Parem on istutada järgemööda.

  5. Istuta tihedalt. Ära jäta taimede vahele istutades liiga palju tühja ruumi. Tihedamini kokku istutatud taimede lehed hoiavad mullas paremini niiskust. Päikesele ja tuulele avatud mullapinnalt seevastu aurustub vesi kiirelt.

  6. Kata mullapind multšikihiga. See vähendab kõvasti rohimise vaeva ning aitab säilitada mullas vajalikku niiskust.

  7. Kobesta mulda, sest nii jõuab vesi kiiremini juurteni.

  8. Peida taimed keskpäevase päikese eest, viies pottidesse istutatud taimed varjulisemasse kohta ning kattes peenrad varjutuskangaga. Eriti põuasel perioodil võid teha peenardele ajutise varju pilliroomattidest.

  9. Väldi tumedaid istutusanumaid, mis kuumenevad päikese käes ülemäära ning soodustavad vee aurustumist.

  10. Kasta harvem, aga rohkem: pigem nädalas paar korda korralikult kui iga päev mullapinda kergelt niisutades. Üks ruutmeeter mullapinda vajab 10 liitrit vett, et muld ka päriselt 10 cm sügavuselt märjaks saaks.

  11. Ära kasta lehti, vaid mulda. Vesi aurustub taime lehtedelt kiiresti juurteni jõudmata ning kastmise kasutegur on olematu.

  12. Kasta varahommikul või hilisõhtul. Nii väldid vee liigset aurustumist mullast ning tagad selle, et taimed saavad piisavalt vett. Keskpäevase päikesega kastes aurustub kolmandik kogu veest. Lisaks väldi kastmist n-ö tipptunnil kell 17–22, kui majapidamistes kulub vett teistelegi tegevustele.

Edasi lugemiseks: