Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
16. juuli 2022, 07:10

EESTLASE SUVEGURMEE: mida teha värskest kartulist + 6 tervislikku retsepti

Värske kartul on suve hakul pea sama pikisilmi oodatud kui kodumaised maasikad. Esimesed keedetud väikesed mugulad või ja soolaga, kodujuustuga, heeringaga või lihtsalt tilliga – küll see maitseb hea! Suvine värske kartul on kõige maitsvam, aga sisaldab ka rohkem toitaineid ja C-vitamiini kui keldris seisnud mugulad. Et neist võimalikult palju kasulikke aineid kätte saada, tuleks neid süüa kindlasti koos koorega.

Kartul on eestlastele olnud ajast aega nii argine ninaesine, et erilisi emotsioone sööjas ei tekita. Aga kui suve algul esimesed mugulad mullast välja kougitakse, saab temast õhukese koore, kõrge niiskusesisalduse ja vahaja tekstuuri tõttu tõeline gurmeeroog. Värsked kartulid tunduvad süües lausa magusad, kuna suhkur neis pole veel tärkliseks muutunud. Sestap sisaldub neis ka vähem tärklist kui vanemates kartulites.

Edasi lugemiseks: