Roosiarmastaja Albert Berzinš.

Foto: Kollaaž
Kodu ja Aed
24. juuli 2022, 07:34

Aed, kus kasvab 350 roosi! Eesti põhjapoolseima rosaariumi peremees Albert Berzinš: „Jah, see on haigus!“

Albert Berzinš on mees, kes pole suu peale kukkunud. Aga vähemalt korra elus on olnud ta sõnatu. See juhtus mullu, kui roosiaretaja Mart Ojasalu näitas talle oma uut aretist ja teatas, et selle kauni karmiinpunase träpsuliste õitega roosi nimi on ‘Albert’. Tema, Albert Berzinši auks, kel täitus 70. verstapost.

„Jah, olin täiesti tumm. Ei osanud sellist asja oodata. Jätsin vist väga juhmi mulje. See oli suur üllatus ja suur au,“ tunnistab Albert Berzinš, kes vaevalt paarkümmend aastat tagasi istutas oma aeda esimesed kolm roosi. Sellest sai alguse Eesti põhjapoolseim rosaarium, kuhu on aastate jooksul istutatud rohkem kui viissada roosisorti. Hetkel on Alberti aias roose kasvamas suurusjärgus 350.

Tagasi vaadates tundub mehele lausa naljakas, kuidas ta omal ajal sammud Bauhofi aiandusosakonda seadis ja teadis täpselt, mida tahab: kollast, punast ja roosat roosi. Need kolm roosi ta ka sai ja istutas peenrasse. Hiljem selgus, et roosa oli ‘Queen Elizabeth’, kollane ‘Goldentime’ ja punane ‘Nina Weibull’.

Aastatega huvi rooside vastu aina süvenes ning läbikäimine roosikasvatajate ja -aretajatega tihenes.

Edasi lugemiseks: