Foto: Kodukiri
Sisustus
22. juuli 2022, 10:03

„OLEME KODUS!“ | Milliseid trende pakub Soome elamumess Naantalis ja mis on japandi stiil?

Ajakiri Kodukiri on käinud eestlaste kodudes ligi kolm aastakümmet. Malle Pajula ja Piret Tali jagavad podcast’is „Oleme kodus“ kogemusi kodudest, sisustusest, interjööridest, disainist, remondist ja renoveerimisest. 

Mida uut näeb tänavusel Soome elamumessil? Japandi stiil. Marmori ja kulla tagasitulek. Uus väike salatuba. Kuula, mida vaadata 34. kodus augusti keskpaigani Naantalis avatud messil.

Valdav japandi stiil ehk Jaapani ja Skandinaavia ühildumine. Tumeda raamistusega hele liivakarva kujundus, mis peegeldab aknast paistvat loodust. Nii on palju ka samblatoonides tekstiile. Rõhk on meelerahul.

Tagasitulija – vitriinkapp. Avatud köögis-elutoas on solistiks astumas integreeritud või eraldiseisev klaasustega kapp, kus esil serviis.

Põhjamaise karge tagasihoidlikkuse kõrval särab marmor. Materjali või mustrina. Köögipindadel, vannitoas, esikus. Glamuursem materjal toob kaasa ka kuldsed segistid ja kuldsed väiksed valgustid.

Abiruumid on varasemast rohkem ka silmale kaunilt kujundatud.

Kabinet on kabinet, mitte ajutine oma rolli otsiv ruum, kus saab ka teha sporti või külalise ööbida panna. Töölaud on küll kergejalgne, aga soliidne. Vaatega akna suunas.

Oleskelutoake – kabineti kõrval on väike ruum, kus võib olla vaid madal voodilaadne lebola lugemiseks, mõtiskeluks, eraldumiseks. Kodukontorite ajastu uus tuba.

Toad on väiksemad – magamistuppa mahuvad vaid öökapp ja voodi. Lastetoadki on praktilised. Kogu elu koondub avatud kööki-elutuppa. Asjad on paigutatud integreeritud esiku- ja köögikappidesse, walk-in-garderoobi.

Hele puit jõuab aina enam ka magamistuppa. Kas või peatsiseina.

Tube eraldavad lükanduksed, ka pesuruume.

Retromaterjalina on tagasi jääklaas.

Lopsakate toataimedega rohelust asendab üks oksake vaasis.

Aksessuaarid mängivad vaikselt vormiga, kuid mitte värviga. Lisatoonidena kohtab samblarohelist ja soomlaslikku tumesinist. Erksamat rütmi võib tuua dekoratiivne, voogavate värvidega taies.

Terrass on soliidne, tumeda või halli punutud või metallraamil mööbliga. Väikse ümara lauakesega. Puit terrassil on hele. Terrass sulandub stiililt elutoaga ega häiri tonaalsuselt ka vaadet loodusele.

Head kuulamist!