Sotsiaalmeedias levib videoid n-ö termiidivihmast, mis söövib läbi luu, liha ja isegi terase. Tegemist on keemiarelvaga.

Foto: Twitter
Maailm
23. juuli 2022, 19:34

BLOGI | Donetskis sajab läbi luu, liha ja terase sööbivat termiidivihma

Kätte on jõudnud sõja 150. päev. Venelased andsid täna hommikul tulelööke Kropõvnõtskõi ümbrusele. Kirovohradi oblasti sõjaadministratsiooni juht Andri Raikovõtši sõnul lasti piirkonna pihta 13 raketti. Rünnakus hukkus kolm inimest. Venemaa tiibraketid tabasid Odessa kaubasadamat, seades ohtu reedel sõlmitud viljaekspordi leppe.

  • Legendaarne maletaja ja Venemaa opositsiooniaktivist Garry Kasparov usub, et Putin tahab 7. oktoobril, oma sünnipäeval kuulutada välja võidu Ukraina üle. Putin saab oktoobris 70aastaseks.

  • Venemaa kavatseb septembriks annekteerida viiendiku Ukrainast. Kreml kavatseb korraldada Venemaa okupeeritud aladel niinimetatud referendumid, et need septembriks annekteerida, vahendas Bloomberg asjaga kursis olevaid anonüümseid allikaid.

  • Vene väed on viimastel päevadel Harkivis sihikule võtnud ühistranspordipeatusi ja muid avalikke kohti, kuhu kogunevad tsiviilisikud. Neljapäeva hommikul toimunud rünnakus hukkus kaks ja sai viga 21 inimest.

  • Euroopa Liit avalikustas erakorralise plaani gaasitarbimise vähendamiseks, kartes, et Venemaa võib talvel oma tarned katkestada. Liikmesriikidele tehti ettepanek kehtestada vabatahtlik eesmärk piirata gaasi kasutamist 15% ja seda augustist kuni märtsini. Liikmesriikide diplomaadid arutavad ettepanekut reedel.

  • Venemaa ähvardab Wikipediat Ukrainas toimuva sõja kohta teabe jagamise eest. Wikipedia emafirma Wikimedia Foundation võitleb Venemaa kohtuotsuse vastu, millega nõutakse teabe eemaldamist Venemaa sissetungi kohta Ukrainasse.

  • Ameerika Ühendriigid on avaldanud muret, et Venemaa teeb ettevalmistusi ajutiselt okupeeritud Ukraina alade annekteerimiseks, määratas võimule enda poolt valitud ametiisikud, kehtestades valuutana rubla ja sundides kohalikke võtma Venemaa kodakondsust.

  • Euroopa Liit kavatseb lisada Venemaa suurima panga Sberbanki ning tsingi- ja vasefirma UMMC juhi nende isikute ja ettevõtete musta nimekirja, keda süüdistatakse Moskva sissetungi toetamises Ukrainasse. ELi välisteenistuse koostatud uues 48 ametnikust ja üheksast üksusest koosnevas nimekirjas on ka Night Wolves motoklubi juhid, näitlejad, poliitikud, Venemaa julgeolekuteenistuse asejuht, sanktsioonide alla sattunud oligarhide pereliikmed ja sõjaväelased.

  • Istanbulis sõlmiti Ukraina, Venemaa, Türgi ja ÜRO vahel kokkulepe, mis võimaldab Ukrainal viia Musta mere kaudu välja teravilja.

Allikad: The Guardian, BBC, CNN

11:13

Politico: Ida-Ukrainas hukkus neli välisvõitlejat, muu hulgas kaks ameeriklast, kanadalane ja rootslane. USA kodanikud Luke Lucyszyn ja Bryan Young ning kanadalane Emile-Antoine Roy-Sirois ja rootslane Edvard Selander sattusid 18. juulil Ida-Ukrainas Vene tanki varitsusele.

11:10

24. juuli seisuga on Vene väed Ukrainas kaotanud muu hulgas:

* 39 520 võitlejat

* 1722 tanki

* 869 suurtüki süsteem

* 221 lennuki

* 188 helikopterit

* 15 laeva

* 170 tiibraketti

09:54

Ukraina kindralstaap: Vene väed üritasid 24. juulil edutult vallutada Donetski oblastis asuvat Vuhlehirski soojuselektrijaama.

09:52

Venemaa esindajad loovad Zaporižžja oblastis valimiskomisjoni, et nn rahvahääletust korraldada. Lavastatud referendum peaks toimuma oblasti linnas Melitopol.

09:50

Ukraina terviseminister Viktor Ljaško: Vene väed on hävitasid sõja algust 127 haiglat, kahjustanud ligi 900 tervishoiuasutust ja 450 apteeki. Samuti on nad sihikule võtnud 90 kiirabiautot ja konfiskeerinud 250 sõidukit.

23:26
Apokalüptiline vaatepilt: Donetskis sajab termiidivihma

Hüpnotiseerivad kaadrid tuhandetest taevast alla hõljuvatest valgetest triipudest kujutavad endas tõelist õudust – eredad triibud on keemiliste termiidigraanulite kobarad, mis põlevad enam kui 2000 kraadi juures.

Need on nii kuumad, et võivad tungida läbi liha, luu ja isegi terase. Rahvusvahelistes lepetes on nende kasutamine tsiviilsihtmärkide vastu keelatud, kuid need ei ole ebaseaduslikud, kui neid kasutatakse sõjaliste sihtmärkide vastu.

23:20

Niimoodi transpordivad venelased oma hukkunud sõdureid tagasi kodumaale.

23:04
Videod: ukrainlased tabasd venelaste laskemoonaladu

Venelaste poolt okupeeritud Horlivka linnas Donetski oblastis toimusid laupäeval võimsad plahvatused. Väidetavalt tabasid Ukraina relvajõud Venemaa laskemoonaladu. Plahvatustest on avaldatud esimesed videokaadrid.

21:55
Saksamaa venitab Ukrainasse relvade saatmisega

Saksamaa viivitab relvade tarnimisega Ukrainasse, vahendab Kyiv Independent.

Anonüümsed Ukraina ametnikud on teatanud, et Saksamaa Föderaalne Julgeolekunõukogu lükkab tagasi Ukraina taotluse üheteistkümnele IRIS-T õhuraketitõrjesüsteemile.

Nõukogu juhib Saksamaa kantsler Olaf Scholz, kes kaitses alles hiljuti oma riigi rekordit Ukrainale relvade tarnimises, öeldes, et Saksamaa alustas relvade saatmist Ukrainasse kohe pärast sõja algust veebruaris.

Saksamaa majandusministeerium on Ukraina taotluse relvade saamiseks heaks kiitnud ja andis selle edasi föderaalsele julgeolekunõukogule.

20:21
Karis: Venemaa ei hooli lepingutest

Eesti president Alar Karis kommenteeris Twitteris Venemaa rünnakut Odessa kaubasadamale: „Venemaa rünnak Odesa sadamale päev pärast teraviljaekspordilepingu allkirjastamist on kõrvakiil [Türgi] president [Recep Tayyip] Erdoganile ja ÜRO peasekretär Antonio Guterresele. See näitab veel kord, kuidas Venemaa ei hooli lepingutest ja me ei saa nende sõna usaldada.“

20:11

Ukraina keskosas Kirovohradis sai surma kolm inimest ja vigastada 19 inimest, kui 13 Vene raketti tabasid sõjaväelennuvälja ja raudteeinfrastruktuuri.

19:51
Türgi kaitseminister: rünnak sadamale valmistab muret

Türgi kaitseminister Hulusi Akar ütles, et Venemaa raketirünnak Odessa sadamale paneb Türgi ametnikke muretsema arvestades, et see leidis aset päev pärast Istambulis lepingu allkirjastamist Ukraina teravilja ohutuks eksportimiseks.

Akar teatas, et Türgi kaitseministeerium vestles eile Ukraina kaitseministri Oleksii Reznikovi ja taristuministri Oleksandr Kubrakoviga. „Saime vajaliku info. Nad väitsid, et üks raketirünnakutest tabas ühte seal asuvat silohoidlat ja teine ​​langes silohoidla lähedusse, kuid dokkide kandevõime ei saanud kahjustada ja sealne tegevus võib jätkuda,” ütles Akar.

Akar lisas, et rääkis ka Vene poolega. „Venelased ütlesid meile, et neil pole selle rünnakuga absoluutselt mingit pistmist ning nad uurivad seda küsimust väga põhjalikult ja üksikasjalikult.“

Türgi kaitseminister Akar kinnitas, et Türgi jätkab oma kohustuste täitmist eile sõlmitud kokkuleppe alusel. Lepingu kohaselt peab kolmest Ukraina sadamast, sh Odessast, vilja eksportimine kestma 120 päeva.

18:30
Kokkuvõte olulisematest sündmustest

Kokkuvõte võtmesündmustest:

  • Venemaa tulistas 13 raketti Ukraina keskosas Kirovohradi oblastis sõjaväe lennuvälja ja raudteeinfrastruktuuri pihta. Rünnaku tagajärjel hukkus kolm inimest.

  • Viimase 48 tunni jooksul on toimunud rasked lahingud Dnipro jõest läänes asuvas Hersonis.

  • Odessa kaubasadamale tehtud raketirünnak ähvardab tähtsat teraviljatehingut. Ukraina jätkab ettevalmistusi teraviljaekspordi taaskäivitamiseks oma Musta mere sadamatest hoolimata rünnakust.

  • Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et Venemaa raketilöök Odessa sadamale näitab, et Moskva leiab viise, kuidas ÜRO, Türgi ja Ukrainaga sõlmitud viljalepet mitte ellu viia.

17:34
Laulupealkirjadest sõnum Ukrainalt maailmale
17:12
Zelenskõi: Venemaa ei kavatse viljalepet täita

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et Venemaa laupäevane raketilöök Odesa sadamale näitas, et Moskva leiab viise, kuidas ÜRO, Türgi ja Ukrainaga sõlmitud viljalepet mitte ellu viia.

„See tõestab ainult üht: hoolimata sellest, mida Venemaa ütleb ja lubab, leiab ta viise, kuidas seda mitte ellu viia,“ ütles Zelenskõi Telegrami postitatud videos.

17:08
Putin sülitas kokkuleppele tagada teraviljaeksport

Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Oleg Nikolenko ütles Venemaa raketirünnaku kohta Odessa kaubasadamale: „Vene rakett on Vladimir Putini näkku sülitamine ÜRO peasekretärile Antonio Guterresele ja Türgi presidendile Recep Erdoganile, kes nägid palju vaeva, et kokkuleppele jõuda, ja kellele Ukraina on tänulik.“

Alles eile võtsid kõnealused osapooled kohustuse tagada Ukraina teravilja ja sellega seotud toodete ohutu eksport maailmaturgudele.

Ukraina jätkab rünnakust hoolimata ettevalmistusi teraviljaekspordi taaskäivitamiseks oma Musta mere sadamatest, ütles Ukraina taristuminister Oleksandr Kubrakov.

16:06
Ukraina endist julgeolekunõukogu asesekretäri kahtlustatakse riigireetmises

Ukraina riiklik juurdlusbüroo teatas täna, et Volodõmõr Sivkovõtšit kahtlustatakse Vene luureteenistuste heaks töötamises ja Ukrainas Venemaa kasuks luuranud agentide võrgustiku juhtimises.

Samuti teatas büroo, et väidetavalt kuulus samasse võrgustikku ka Ukraina Krimmi julgeolekuteenistuse endine asejuht, hiljuti kinni peetud Oleh Kulinitš.

15:20
ÜRO mõistab rünnakud Odessale hukka

ÜRO peasekretär António Guterres mõistab ühemõtteliselt hukka raketirünnaku Odessa kaubasadamale, mis korraldati päev pärast Istanbulis lepingute allkirjastamist, mis lubasid üle Musta mere hakata teravilja eksportima.

„Peasekretär António Guterres mõistab ühemõtteliselt hukka tänased rünnakud Ukrainas Odessa sadamas. Eile võtsid kõik osapooled ülemaailmsel areenil selged kohustused tagada Ukraina teravilja ja sellega seotud toodete ohutu liikumine maailmaturgudele. Neid tooteid on hädasti vaja, et tegeleda ülemaailmse toidukriisiga ja leevendada miljonite abivajavate inimeste kannatusi kogu maailmas. Vene Föderatsiooni, Ukraina ja Türgi täielik rakendamine on hädavajalik,“ ütles peasekretäri pressiesindaja asetäitja Twitteris.

14:05

Venemaa ründas Odessa sadamat päev pärast Istanbulis sõlmitud kokkulepet Ukraina, Venemaa, Türgi ja ÜRO vahel, mis peaks võimaldama Ukrainal viia Musta mere kaudu välja teravilja.

13:50
Vene väed tulistasid Odessa kaubasadamat tiibrakettidega

Interfax Ukraine teatel ründas Venemaa Odessa sadamat Kalibr-tüüpi tiibrakettidega, mis tabasid sadama infrastruktuurirajatisi.

„Vaenlane ründas Odessa sadamat tiibrakettidega Kalibr. Õhutõrjejõud tulistasid alla kaks raketti. Kaks tabasid sadama infrastruktuurirajatisi,“ kirjutas oma Telegrami kanalis Odessa piirkondliku sõjaväeadministratsiooni pressiesindaja Serhi Bratšuk.

Loe rohkem