Foto: Pexels.com
Remont ja Ehitus
5. september 2022, 08:33

KELLE KASUD ON MÄNGUS? Kas üürnikul on mõtet korterisse investeerida?

KÜSIMUS: Kolin uude üüri-korterisse, mis vajab veidi remonti ja kus puudub ka sisustus. Kas üürikorterisse on mõtet ise investeeringuid teha?

Enne remondi planeerimist ja sisustuse soetamist tuleks teha eelarve ning selle järgi hinnata ka üürikorterisse investeerimise otstarbekust. Tuleks hinnata võimalike tööde mahtu ja kas nende tegemisega saab ise hakkama või on vaja palgata spetsialistid. Eelarvet mõjutab ka see, kui kalleid materjale remontimisel kasutada. Kindlasti tasub silmas pidada, et investeering jaotatuna korteri kasutamise eeldatavale perioodile ja kuine üürimakse kokku ei tohiks olla suurem kui teiste turul pakutavate remonditud ja sisustatud korterite üürihind.

Nele Roostalu, Inbank grupi tooteüksuse juht

Foto: Andres Raudjalg

Kui eelarvest selgub, et sisustuseks ja remondiks jääb veidi raha puudu, on võimalus kasutada erinevaid finantseerimistooteid. Lisaks väike- ja remondilaenule saab näiteks sisustust või vajalikku kodutehnikat soetada ka järelmaksuga. Järelmaksu ja laenu erinevus on see, et järelmaksuga saad tasuda terve ostukorvi eest, laenu abil saad teha ka väiksemaid remonditöid, maksta vajalike teenuste eest jne.

Kuna tegemist ei ole üürilevõtjale kuuluva kinnisvaraga, oleks mõttekas remonti investeerida minimaalselt või leppida üürileandjaga kokku, et üüri selle võrra langetatakse, kuivõrd korteri väärtus tõuseb. Samuti oleks investeerimine mõistlik vaid pikaajalise lepingu puhul. Sisustuse ja kodutehnika saab pärast üürilepingu lõppemist ka kaasa võtta või järelturul müüa.