Foto: Tõrva vald
Uudised
26. august 2022, 10:49

MAALE ELAMA! Täna keskpäevast saavad noored pered esitada avaldusi Tõrva valda soodsa krundi soetamiseks. Kel veab, saab naabriks Magnus Kirdi enda! (1)

Tõrva vald avab noorte perede koduprogrammi, mille abil saavad lastega pered soetada soodustingimustel kõikide kommunikatsioonidega kinnistu oma kodu ehitamiseks.

Pandeemia tõi teravalt esile perede soovi elada maal. Peamine põhjus, mis maale kolimist takistab, on aga rahastus ehk pankade jäikus linnast välja krundi soetamise ja ehituse osas.

Mulgimaa Arenduskoja ja Tõrva valla tellimusel viis uuringufirma Norstat Eesti käesoleva aasta alguses läbi küsitluse, mis näitas, et suur osa 18-39-aastastest inimestest tõdeb, et viimaste aastatega on kasvanud lastega perede huvi kolida linnast maamajja elama. 18-29 aastastest 58% ning 60% 30-39-aastastest tunnevad, et lastega perede huvi maale kolida on suurenenud ning nende seast on 39% ja 41% selle peale ise mõelnud. Tõrvat ja Mulgimaad kaaluksid elukohana pea kolmandik sama sihtrühma vastanutest, vastavalt vanuserühmale 33% ja 28%.  Maale ihkavad uuringu järgi eelkõige 18-39 aastased ja Tallinna elanikud. Nii põhi-, kesk- kui ka keskeri- ja kõrgharidusega inimesed, kuid kõige enam on põhiharidusega inimesed tänased maale kolimise kaalujad. Huvi suurenemist on tõdenud oskustöölised kui ka tippjuhid, täna eriala omandavad inimesed ning lapsehoolduspuhkusel viibivad vanemad. Samuti leibkonnad, kelle peres on 4 või rohkem inimest.

Peamiseks takistuseks unistuse elluviimiseks on aga vastajate sõnul rahastuse puudumine. 58% vastanutest tõi rahastuse välja peamise takistusena, miks mõte teoks pole tehtud.

Tõrva vald töötas lahendusena välja noorepere koduprogrammi koos detailplaneeringuga linna rohepiirkonnas, et teha kvaliteetne elukeskkond väljaspool suurlinna noortele peredele majanduslikult kättesaadavaks. „Uude elamurajooni on enim oodatud lastega pered - iga leibkonna lapse pealt saab kinnistu võõrandada soodsama hinnaga,“ märkis Tõrva vallavanem Maido Ruusmann. 

Vanamõisa järve vahetus läheduses olevale alale saab püstitada 24 üksikelamut, neist 17 elamupinda läheb võõrandamisele noore pere programmi raames ning neljale krundile korraldatakse elektrooniline enampakkumine.

Noorepere programmi toel saab kinnisvarahindaja kehtestatud turuhinnast iga leibkonna alaealise lapse kohta soodustust. Esimese lapse pealt 3000 eurot ning iga järgneva lapse osas lisaks 1000 eurot. Maksimaalne soodustuse suurus on 5 000 eurot kinnistu kohta. Kinnistuid saavad osta isikud, kelle vanus on kuni 45 aastat. Noorte perede programmi raames kinnistu ostnud isikul on kohustus 5 aasta jooksul ostu-müügi lepingu sõlmimisest valmis ehitada kinnistule elamu ning saada kasutusluba. Taotleja alaline ja registrijärgne elukoht peab olema hiljemalt kasutusloa väljastamisel Tõrva vald.

Ruusmann lisas, et kodu rajamisel ja eriti perega kolimisel on vaja juurde terviklikku elukeskkonda. See on põhjus, miks viimase viie aasta jooksul on eriti intensiivselt investeeritud Tõrva taristusse, ehitatud spordi- ja veekeskused, valgustatud matka- ja suusarajad, renoveeritud koolid ja lasteaiad, kusjuures lasteaiakoht on elanikele tasuta. Tõrva gümnaasium paistab silma heade õpitulemustega, olles eelmisel aastal eksamitulemuste poolest Kagu-Eesti parim. „Ainult betoonist ei piisa hea elukeskkonna loomiseks, vaja on kogukonda ja häid inimesi. Tänu sellele on meie lapsed ja noored saanud tuua koju piirkonna parimad riigieksamite tulemused ning olla edukad muusika-, leiutamise ja filmitegemise võistlustel,“ märkis Ruusmann ja lisas, et noorepere programm aitab luua uusi töökohti ja leida häid töötajaid piirkonna nimekatele ettevõtetele.

Vallavanema sõnul on viimaste aastate jooksul on leidnud omale kodu Tõrvas mitte ainult inimesed, vaid ka ettevõtted. „Vald annab omalt poolt tuge ettevõtluse arendamiseks kui ka alustamiseks,“ märkis ta ja tõi näitena Chaga Health tootmise ületoomise Tõrva mõned aastad tagasi.

Esimene noorepere piirkonna kinnistu kingitakse Tõrva valla poolt 2019. aasta maailmameistrivõistlustelt hõbemedali toonud põlisele tõrvakale, Eesti odaviske rekordimehele, Magnus Kirdile, kes ehitab sinna oma uue kodu. „Head Eesti pered, tulge mulle naabriks!“ teeb Kirt üleskutse Eesti peredele leida omale kodu Tõrvas, kus on loodud kõik võimalused sportlikuks eluviisiks.

Maaeluminister Urmas Kruuse tõi noorepere programmi avamisel välja võimaluse taotleda kinnistule maja ehituseks kaaslaenu Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MESi) pilootprojektist, mis käivitus eelmise aasta lõpus maaeluministeeriumi ettepanekul. „Peamiseks probleemiks on seni olnud keskustest kaugemal asuva kinnisvara madal turuväärtus ja sellest tingitud lisatagatiste nõuded laenu saamisel. Ka siinses elamurajoonis saab abi maja ehituseks MES-ilt,“ sõnas Kruuse.  „Tõrva noorepere koduprogramm on märgiline regionaalarengu initsiatiiv, mis loob reaalsed võimalused toetada piirkondlikku elu ja ettevõtlust.“

Tõrva vald rajab alale 2023. aasta lõpuks alale vajalikud kommunikatsioonid. Parema elukeskkonna loomiseks on kinnistute vahele kavandatud rohealad ja mänguväljak. Lisaks on Ruusmanni sõnul planeeritud põhjanurgas võimalus külaplatsi rajamiseks, kus kogukond saab ühiseid koosviibimisi korraldada. 120 m kaugusele jääb Vanamõisa järv ning kuurortlinna rand, piirkonna kõrval lookleb jõgi.

Tõrva on üks väheseid ametliku kuurortlinnatunnistusega suvituslinnasid Lõuna-Eestis aastast 1937 ning tiitlit kinnitab kaunis järverand, kõrgeim vettehüppe torn, spordi- ja matkarajad, veemõnula ning rahvusvahelist tuntust kogunud liivaskulptuuride park. Tõrva Tule-päevad on iga-aastane Lõuna – Eesti üks suurimaid festivale, mis on Tõrvale omaselt just tulega seotud ning see kulmineerub Tulede Ööga. 

Avalduste esitamine kinnistutele avatakse 26. augustil kell 12.00 tuletorva.ee portaalis.