Foto: Kodukiri
Nipid
2. september 2022, 14:43

„OLEME KODUS!“ | Kuidas rekordilise hinnatõusu juures säästa?

Ajakiri Kodukiri on käinud eestlaste kodudes ligi kolm aastakümmet. Malle Pajula ja Piret Tali jagavad podcast’is „Oleme kodus“ kogemusi kodudest, sisustusest, interjööridest, disainist, remondist ja renoveerimisest.

Seinakontaktist välja võetud juhtmed. Kuu alguse suur praktiline toidukorv ja vanaema-aegade road. Lepingute-püsikorralduste ülevaatus ja püsikulude koomale tõmbamine. Autosõitude asendamine jalgratta, tõuksi või ühistranspordiga. Suured arveread on kindlasti peredes talve eel läbi kaalutud, kuid mis on väiksemad nipid kokkuhoiuks?

Kodus tasub kütte- ja elektrikulud üle vaadata, et iga juhe, mis seinas on, ilmaasjata elektrit ei tarbiks. Ka küttesüsteemi saab reguleerida madalamale temperatuurile. Tasub ka mõelda, et mitut telekanalit ja milliseks kommunikatsiooniteenuseid ikka tarbitakse või mitte ning kas neid koomale tõmmata. Ka annetused ja püsikorraldused tasub üle vaadata, äkki on endal praegu seda rohkem vaja?

Peale arvete maksmist osta kuu alguses suur toidukorv praktiliste traditsiooniliste toiduainetega nagu kuivained ja juurviljad, sinna lisa kuu jooksul värsket kraami. Nii ei tule koju kallimaid pooltooteid, kuid aega kulub toidu valmistamiseks rohkem. Kui omal aeda pole, tasub säästuks hoidiseid teha vaid aiaviljast, mis parasjagu soodus.

Hommikul kohvikust kohvitopsi kaasa ostmise asemel võib kuuma joogi kodus valada kaunisse termotopsi. Sel viisil kokku hoides on eesmärgipäraselt kogutud pereti ka kohvimasina raha. Ka lõunaeine on mõistlik tööle kaasa teha.

Ja soodustada, et lapsed sööksid koolitoitu, mis pole sugugi halb ja on ka valikuvõimalustega. Mõned koolid pakuvad ka päeva lõpus einet, saab sümboolse tasu eest huviringide eel kõhu täis.

Kindlasti on suureks raharöövliks ka näksimise ja snäkkide kultuur, sest pakendis ampsud on sageli kallimad. Ning mõni tund ilma ampsuta jaksab ju ka olla.

Internetist leiab miinimum-elustiili harrastajate blogisid, kes ei osta aasta jooksul endale aksessuaare aga riideid. See inspireerib riidekappi üle vaatama ja ära jäävad ka mõneeurosed teise ringi ostud, mis vahel emotsiooni pärast tehtud. Alati on abiks ka kapselgarderoob ning läbi kaaluda, kas kõiki neid asju on vaja.

Ka sisustamises tasub mõelda, et kas osta palju odavaid emotsioonioste või üks selline, mis on kallim, ent meeldivam ja kauakestvam.

Praegu kasutatakse rohkem ühistransporti, kuid ka sel puhul tasub vaadata odavam vedaja. „Sama marsruuti olen sõitnud nii 7 euro kui 3.65 eest,“ nendib Malle Pajula. „Ka meelt lahutada saab soodsamalt. Ühistranspordiga loodusesse sõites või sügisesi linnade või asumite ürituste tasuta kontserte nautides. Kui päris kitsas käes pole, ei maksa äärmusesse minna, see tekitab omakorda stressi. Korra kuus võib lubade ka midagi erilist, ööbimist teises linnas (nt külaliskorterit kasutades, kus saab ka eineid teha). Teatriskäiku vms. Siis ongi sel erilisem võlu.“