Sisuturundus
12. september 2022, 13:36

Kas teadsid? 10 üllatavat põhjust, mis põhjustavad täiskasvanutel aknet

Täiskasvanueas esinev akne on Eestis järjest sagenev probleem ja sageli on selle tekkimiseks hulk põhjuseid, mille peale ei oskaks kohe tullagi. Siin on kümme üllatavat põhjust, mis võivad soodustada akne tekkimist ning lahendused, mida dermatoloogid koos õige nahahooldusega soovitavad.

1.     Juuksehooldusvahendid

Juukselakid, -geelid ja muud vahendid võivad kasutamisel sattuda näole ja otsaesisele. See ummistab poore, mis muutuvad põletikulisteks ja tulemuseks ongi punetus ning punnid. Mida siis teha? Kui kasutad juuksehooldusvahendeid, siis pühi peale seda oma nägu vatipadja ja õige näopuhastusvahendiga. Näiteks mitsellaarvee või toonikuga.

2.     Näokarvade eemaldamiseks mõeldud vahendid

Näokarvade eemaldamise eel ja järgselt nahale kantavad vahalaadsed tooted on sageli poore ummistavad ja aknet tekitavad. Lisaks sellele tekib peale karvanääpsude välja tõmbamist nahale punetav nahaärritus, mis olukorda ei paranda. Ärritust aitab leevendada soe kompress, kuid suurema lööbe ravimiseks võib olla vajalik võtta ravimeid. Kui otsustad siiski koduse karvaeemalduse kasuks, tasub nahk alati enne hoolikalt puhastada ja kasutada vähem poore ummistavaid vahendeid.

3.     Liiga palju nahahooldustooteid

Katsetad pidevalt uusi tooteid või kannad nahale järjest mitut erinevat toodet? See on kasulik kosmeetikatööstusele, kuid mitte sinu nahale. Uue toote lisamine oma iluarsenali enne kui eelmine toode on oma mõju avaldanud, ei ole sugugi kasulik, sest nahk peab jälle ümber harjuma uute toimeainete ja koostisosadega. Ka aknetoodete sage vahetamine ei ole soovitatav – optimaalne on kasutada paari toodet ja teha seda vähemalt neli kuni kuus nädalat.

4.     Sinu meigieemaldaja

Kosmeetika seguneb päeva jooksul näol tekkiva rasu ja välise mustusega. See on kolmekordne kiht, ummistab poore ja on ideaalne kasvulava aknet tekitavatele bakteritele. Isegi kui kasutad mineraalmeiki, tuleks oma nahka, pintsleid ning švamme regulaarselt ja väga hoolikalt puhastada. Vistrikulise näonaha vajadused erinevad kuiva naha omadest oluliselt, mistõttu puhastamiseks sobivad kõige paremini spetsiaalselt probleemsele nahale mõeldud vahendid, näiteks  Acnecinamide puhastusvaht või õrnalt kooriv puhastusgeel.

5.     Reisimine

Oled tähele pannud, et puhkusereis mõjub kosutavad hingele, aga mitte sinu näonahale? Keskkonnamuutused nagu päike, kuumus ja niiskus võivad vallandada suure aknepuhangu. Hea oleks valida tsinkoksiidi sisaldav päikesekaitsevahend ja jätkata hoolikalt oma tavapärast nahahooldusrutiini.

6.     Valesti valitud nahahooldustooted

Akne puhul peaks valima õlivabasid ja mitte liiga raskeid ning poore ummistavaid tooteid. Kindlasti tuleb igal hommikul ja õhtul näonahka puhastada kas tooniku, mitsellaarvee või puhastusgeeliga. Meigitoodete osas peab samuti hoolikas olema. Probleemidele kalduva naha korral on hea lahendus mineraalmeik.

7.     Töödeldud toidud ja rohkelt süsivesikuid

Teismelistele räägitakse sageli, et vistrike tekkimisel võib olla seos rämpstoidu ja rohke magusa söömisega. Paraku kehtib sama reegel ka täiskasvanueas. Mitmed teadusuuringud on tõestanud, et kiirete süsivesikutega toit võib suurendada löövete teket ja ägedust. Parema näonaha nimel tasub süüa vähem töödeldud toite ning eelistada täisteratooteid, köögivilju, puuvilju ja valgurikkaid toite. Üle Eesti suurematest apteekidest leitavad toidulisandid on Dermanutrix Acne ja Acnecinamide on heaks võimaluseks organismi seespidiselt toetada ja vistrikke vähendada.

8.     Stress ja meeleolu kõikumine

Tööl on tähtaeg kukkumas? Suhteprobleemid? Rahulolematus? Stress võib aknet süvendada, põhjustades põletikuliste kemikaalide vabanemist, mida nimetatakse neuropeptiidideks. Tegelikult võib seda põhjustada ka positiivne stress või ärevus, näiteks mõneks tähtsaks sündmuseks valmistumine. Jätka oma nahahooldusrutiini ja leia endale sobiv viis närvide rahustamiseks.

9.     Mobiiltelefon

Tihe telefoniga rääkimine, sellel näppudega trükkimine ja siis näo juurde panemine on väga ebahügieeniline, sest on suurepärane kasvulava bakteritele, mis muuhulgas aknet tekitavad. Kui oled sage nutitelefoni kasutaja, siis puhasta seda iga päev desinfitseeriva lapiga.

10.  Kuiv nahk

Nii nagu liigne rasu põhjustab aknet, võib seda teha ka liiga kuiv nahk. Kuival nahal tekkivad mikrolõhed, milles bakterid saavad kasvada, paljuneda ning tekitada aknet. Koori oma nahka paar korda nädalas ning kasuta kuivale nahale mõeldud poore mitte ummistavat niisutavat vahendit. Selleks on ideaalsed tooted, milles sisalduvad AHA-d või BHA-d.

Ligi kümme aastat tegutsenud ja spetsialselt dermakosmeetikale keskendunud Rosena e-poe juhi Karin Tellingu sõnul on täiskasvanuaes esinev akne küll järjest sagenev, kuid õigete toodete abil ka paremini kontrolli all hoitav probleem. „Kui puberteedieas on akne küllalt sagedane nähtus ja võiks arvata, et see aastatega leeveneb, siis paraku näevad nahaarstid järjest enam sama probleemi ka täiskasvanute seas - seda nii erinevate keskkonnamõjude kui ka elustiilivalikute tõttu,“ selgitab Telling. „Tegelikult võib ka täiskasvanueas areneda akne ja seda isegi siis, kui nooremana sellist nahaprobleemi ei olnud. Küpsemas eas tekkiv akne tekib sageli pigem näo alaosas ja on sageli sügavamal pindmise nahakihi all, mistõttu tuleks kasutada hoopis teistsuguseid hooldustooteid.“

Karin Tellingu sõnul on Rosena.ee probleemse naha hooldustoodete klientidelt aastate jooksul väga palju positiivset tagasisidet saanud, mistõttu ta julgeb neid ka soovitada.

Suurepärase valiku vistrikevastaseid tooteid leiab Rosena.ee e-poest septembris soodushindadega. Lisaks leiab valiku Acnecinamide tooteid Benu apteekidest, Tradehouse ja ProKosmeetika kauplustest ning Acnecinamide ja Dermanutrix Acne toidulisandid kõigist hästivarustatud apteekidest.