IGA AASTAGA ILUSAMAKS: Lumeroosid on pikaealised taimed, kes võivad samal kohal kasvad mitukümmend aastat ning muutuvad ajaga üha ilusamaks. Olulise põhjuseta ei maksa neid aias liigutada, sest pärast istutamist või ümberistutamist läheb neil kohanemiseks paar aastat.Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
7. jaanuar 2023, 18:28

Vapper lumeroos: see taim sobib vähenõudlikuna kasvama varjuaeda

Ajal, kui aiailu jääb üha vähemaks, leidub siiski ka meie kliimavöötmes taimi, kes õitsemisega alles alustavad. Üks neist kartmatutest on lumeroos, kes, nagu nimi ütleb, ei pelga lundki ning jätkab suurte külmade möödudes õitsemist sealt, kus see pooleli jäi.

Selline harvaesinev vastupidavus on tõenäoliselt lumerooside kasvava populaarsuse üheks põhjuseks. Vähe on selliseid taimi, kelle lehed on tumerohelised ja nahkjalt läikivad ka talvisel ajal ning mis on ilusad ka ilma õiteta. Roosi ei meenuta tema õis küll mitte grammigi. Nimelt kuulub , lumeroos hoopis tulikaliste sugukonda ning on viie kroonlehega nagu ülane. Õie värvus varieerub valgest roosa ja punase ning punakaspruunini, ent kaunid on ka kroonlehti ümbritsevad tupplehed, mis jäävad pärast õitsemist õievarrele seemnete küpsemiseni alles.

Edasi lugemiseks: