Sisuturundus
25. november 2022, 13:38

Tallinna Hoiu-laenuühistu: sajandipikkuse traditsiooni hoidja

Kui taasiseseisvumise järel ilmusid Eesti rahandusmaastikule esimesed hoiulaenuühistud, arvati, et tegemist on mingi uue aja nähtusega. Tegelikult on ühistulisel rahandusel nii Eestis kui ka mujal maailmas enam kui sajandipikkune ajalugu.

120 aastat tagasi kogunesid Tartus edumeelsed eestlastest ettevõtjad, haritlased ja põllumehed, et panna alus Eesti esimesele hoiu-laenuühistule. Vajadus taolise ühistulise rahandusasutuse järele oli terav – teadupärast toimus Eestis möödunud sajandi alguses aktiivne talude päriseks ostmine, põllumajanduses oli toimunud tööstuslik revolutsioon, kus taludesse jõudsid aurumasinad jne. Kõige selle jaoks oli vaja laenuraha, kuid paraku kuulusid pangad Eestis baltisakslastele, kes polnud sageli nõus Eesti talunikele laenu andma. Kuna ühistuline liikumine oli aga põllumajanduses ennast suurepäraselt õigustanud ja üle riigi tegutses juba tollal tuhandeid piima-, masina- ja tarbijaühistuid, ei kahelnud keegi ka ühistulise rahaasutuse vajaduses.

1902. aastal sündis hoiu-laenuühistu ja vaid veerand sajandit hiljem ehk täpsemalt 1938. aastaks oli ühistuliste pankade (hoiu-laenuühistute, vastastikuste krediidiühingute, ühispankade) turuosa Eesti üldisel pangandusturul hoiuste osas 52 protsenti. Paraku lõhuti see traditsioon Eesti okupeerimisega 1940. aastal ja uuesti loodi Eestis esimene hoiu-laenuühistu alles pool sajandit hiljem – 1990. aastal. Kui taolist vägivaldset katkestust poleks olnud, näeks Eesti rahandusmaastik praegu võib-olla välja nagu Saksamaal, kus üle 80 protsendi maapiirkondade elanikest on hoiu-laenuühistute liikmed.

Edu võti – usaldus

Ühistulise rahanduse edu võti peitub usalduses, mis kahjuks Eestis on viimasel paaril aastal saanud kannatada. Seetõttu on Tallinna Hoiu-Laenuühistu võtnud südameasjaks olla oma liikmete jaoks kogu aeg olemas ja oma tegemistes võimalikult läbipaistev. Meie poole võib kõikide küsimustega alati pöörduda. Vähe sellest – , me mitte ainult ei räägi, et ühistu omanikud on ühistuliikmed, vaid me näitame seda ka tegudes.

Tallinna Hoiu-laenuühistu on üks väheseid ühistuid Eestis, mis jagab oma liikmete vahel omanikutulu. Kuna eelmine aasta oli ühistu tegevusaja edukaim, maksis ühistu lisaks hoiuste intressile ka dividende liikmete osamaksudelt, kusjuures dividendimääraks kujunes intressiarvestusena üle 12 protsendi.

Tallinna HLÜ on oma 12-aastase tegevusajaloo jooksul korraldanud pea igal aastal ühistu liikmetele suve lõpus peo (v.a Covidi aastal 2021), kus ühistu liikmed saavad nautida head muusikat, suhelda näost näkku nii ühistu juhtidega kui ka omavahel. THLÜ pole lihtsalt ühistu, vaid pigem üks kokkuhoidev kogukond ja seda on meie liikmed märganud. Kui Tallinna Hoiu-laenuühistu 2010. aastal alustas, oli ühistus aasta lõpus 179 liiget, nüüd on liikmete arv kasvanud juba pea 2400 inimeseni. See on ilmselge märk usaldusest.

Astume inflatsioonile vastu

Tallinna Hoiu-laenuühistu pakub mitut erinevat hoiustamistoodet, nagu KOGUMISHOIUS ja

TÄHTAJALINE HOIUS , kus hoiuse intressimäärad on kuni 6,5% aastas. Tallinna Hoiu-laenuühistu üks põnevamaid tooteid on HOIUS 24, mis võimaldab hoiuse igal ajal ennetähtaegselt lõpetada, säilitades sealjuures teenitud intressi. Sisuliselt on tegemist nõudmisega hoiusega, kuid selle vahega, et kui pangad pakuvad nõudmiseni hoiusele madalat intressi, siis Hoius24 intressimäär on 3,5%.

Nüüd lisandus eelmainitud hoiustele veel MAKSIHOIUS, kus hoiuseperiood on 5 aastat ja minimaalne hoiusesumma on 2000 eurot. Maksihoiusel on igakuine intressimakse piisavalt suur, et kogudes sääste Maksihoiuses, saab sellelt tootelt tekitada endale igakuise täiesti arvestatava rahavoo. Seda enam, et Maksihoiuse intress on kuni 7 protsenti aastas!

Investeering põlvkondadeks

Eesti leibkondade hoiuste jääk oli Eesti Panga andmetel tänavu septembris 11,145 miljardit eurot. Teadupärast on pankade makstavad intressid viimastel aastatel olnud väga madalad, samas kui inflatsioon Eestis on üle 20 protsendi aastas, mis tähendab, et sellise tempo jätkudes kahaneb pikas vaates selle hiiglasliku summa ostuvõime väga palju. Nõudmiseni hoiustele on samas praegu väga raske pakkuda ka muid investeerimise alternatiive, sest rahaturud on väga rahutud ja võtnud mingiks ajaks kindla suuna alla.

Kogu selles keerulises perioodis on säästude ja seeläbi oma tuleviku kindlustamine paras väljakutse, Tallinna Hoiu-laenuühistu missioon ongi pakkuda selles ebastabiilses keskkonnas oma liikmetele majanduslikku turvatunnet. Hoiustades THLÜ-s tagate oma säästude ostuvõime ning kindlustate sellega oma tuleviku.

Võtke meiega ühendust ja uurige lähemalt!

www.erahoius.ee
Tallinn Narva mnt 2
Tööaeg: E-R 8:00 — 18:00
E-post: [email protected]
Telefon: 663 0118

Tartu Küüni 7
E-R 9:00 — 18:00
E-post: [email protected]
Telefon: 622 9022

Tegemist on finantsteenuseid osutava ettevõttega. Tutvu Tallinna Hoiu-laenuühistu tegevusega ja finantsteenuste tingimustega ning vajadusel pea nõu asjatundjaga.