Tunnustame oma lemmikuid

Foto: Brigitte Tohm, Pexels
Inimesed
16. detsember 2022, 15:00

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö detsembri-jaanuarinumbris (2022/23).

PAI! Ajakiri Käsitöö tunnustab oma lemmikuid Käsitöö Paiga!

Aasta 2022 hakkab lõppema ning on kokkuvõtete ja tunnustamise aeg. Soovime Käsitöö toimetusega tänada aktiivseid kaasautoreid, inspireerivaid tegijaid ja koostööpartnereid.

Otsused sündisid ajakirja Käsitöö toimetuse liikmete ühisel arutelul ja sellele järgnenud hääletusel. Valikud osutusid üsna üksmeelseks. Lisaks Käsitöö Pai 2022 tiitlile kingime kõigile tunnustuse saanutele ka ajakirja Käsitöö aastatellimuse.

INSPIREERIV KÄSITÖÖBLOGIJA JA SUUNAMUDIJA

Meister, kes on terve aasta jooksul pidevalt oma tegude ja sõnadega eeskujuks teistele, tema näputöö ja juhendid on täpsed, lihtsad ja inspireerivad. Ta on heade käsitöötavade eestkostja ning esindab samu väärtusi, mida Käsitöö ajakirigi oluliseks peab.

Lilleliis ehk Mari-Liis Lille, amigurumi fänn, heegelmustrite looja ja raamatute autor

INSPIREERIV KÄSITÖÖBLOGIJA JA SUUNAMUDIJA - Lilleliis ehk Mari-Liis Lille, amigurumi fänn, heegelmustrite looja ja raamatute autor

Foto: Annika Metsla

Mari-Liis Lille tegutseb heegeldatud mänguasjade maailmas juba 2008. aastast. Ta on loonud sadu heegelmustreid ja andnud välja kolm mustriraamatut, mida on tõlgitud ka teistesse keeltesse. Tema blogist leiad asjalikke postitusi ja lihtsalt jälgitavaid videoid, olgu selleks põhjalik amigurumi tehnikas mänguasja heegeldamise algõpetus või mõni nutikas lahendus.

Tutvu Mari-Liisi blogiga:

lilleliis.com

AJAKIRJA KÄSITÖÖ TARK JA USIN SÕBER

Käsitöö kaasautor, oma ala meister ja asjatundja, kes valmistas terve 2022. aasta jooksul originaalseid ja korrektselt vormistatud kaastöid ning oli oma teadmiste ja töödega ajakirja valmimisel suureks ja oluliseks abiks.

Hilja Väravas, kaasautor

AJAKIRJA KÄSITÖÖ TARK JA USIN SÕBER - Hilja Väravas, kaasautor

Foto: Martin Ahven

Hilja on kogenud käsitöömeister, kes valdab muuhulgas süstik- ja nõelapitsi ning peenete pitside heegeldamise kunsti. Hilja on ajakirja loomisel panustanud mitmes numbris oma kaastööga, astunud üles modellina ja alati valmis aitama. Lisaks käsitööarmastusele kogub Hilja vanu pitsilisi esemeid, mida huvilised võivad kaeda Mardilaadal ja Viimsi Rannarahva festivalidel.

Selle aasta numbritest leiad mitmeid Hilja töid. Veebruari-märtsinumbris on tema kootud pitsilised sõrmkindad ja makrameetehnikas hoiukott, aprilli-mainumbris väike mobiilikott ning juuni-juulinumbris makrameetehnikas pudelihoidja.

TÕUSEV TÄHT KÄSITÖÖMAAILMAS

Noor ja andekas käsitöömeister, kelle töötahe ja ideed inspireerisid ja innustasid 2022. aastal ajakirja lugejaid märkama noori käsitöömeistreid. Ta on noor talent, kes viib edasi käsitööoskuseid ja julgustab oma tegevusega noori avastama Eesti käsitööd.

Stella Saks, noor käsitöömeister

TÕUSEV TÄHT KÄSITÖÖMAAILMAS - Stella Saks, noor käsitöömeister

Foto: Martin Ahven

Stella astus paar aastat tagasi ise esimesed sammud käsitöömaailmas, kuna tema peres teisi käsitööhuvilisi pole. Suvel gümnaasiumi lõpetanud noor neiu on vaimustunud riiete disainimisest ja õmblemisest, mida õppis omal käel nii internetist kui ka käsitöö- ja õmblusajakirjadest. Praegu õpib ta Tartu Ülikoolis hispaania keele ja kirjanduse erialal, kuigi plaanid seoses moedisaini ja õmblemisega ei ole nurka visatud. Õmblusmasin tolmu ei kogu ja käsitööhuvi ei ole samuti kuhugi kadunud.

Leiad tema valmistatud kaheosalise kleidi õpetuse Käsitöö 2022. aasta juuni-juulinumbrist.

VÄÄRT SOTSIAALMEEDIA GRUPP VÕI LEHT

Temaatiline grupp või leht sotsiaalmeedias, mis on 2022. aastal eriliselt silma jäänud olulise temaatilise platvormina, jagades käsitööalast infot, pakkudes asjalikke ideid ning kogemuste vahetamise võimalust.

Facebooki grupid KudumisPesa ja KudumisPesa klubi

VÄÄRT SOTSIAALMEEDIA GRUPP VÕI LEHT - KudumisPesa ja KudumisPesa klubi

Foto: erakogu

Facebooki gruppide eestvedajaks on Tatjana Rebane, kes jagab grupis jälgijatega teadmisi kudumise ja heegeldamise maailmast. Samanimelises kudumisklubis kootakse koos Tatjanaga kampsuneid, mütse ja muudki, abistatakse üksteist ning räägitakse maast ja ilmast. KudumisPesa lehelt leiad ka lustakaid ja nippe pakkuvaid videoid.

OHHOO-TOODE VÕI OHHOO-ETTEVÕTE

Tõeline pärl ja avastus, hea hinna ja kvaliteedi suhtega käsitöökaup 2022. aasta kohalikelt poelettidelt. Ettevõte, mis seisab hea nii kohaliku käsitöö traditsioonide jätkumise kui ka uuenduslike lahenduste eest, inspireerib tegema käsitööd või algatada paremaid harjumusi.

Taluelu.eu

OHHOO-TOODE VÕI OHHOO-ETTEVÕTE - Taluelu.eu

Pildil tee- ja kohvikott

Foto: Alan Lilleoja

Taluelu veebipoest saab soetada kümneid huvitavaid loodussõbralikke tooteid, mille peamiseks märksõnaks on jätkusuutlikkus. Toimetusele jäid silma korduvkasutatav veekindel kott (näiteks prügi sorteerimiseks), kookoskiust või linavildist pesukäsn, lepapuust toidukarp, kangast õmmeldud tee- või kohvikott ja kohvifilter.