Särasilm

Lemmikloom
15. detsember 2022, 09:42

JÕULUKUUL KOJU | Lugu kahest saatuse poolt väntsutatud kassist, kes jumaldavad teineteist, kuid keda mitte keegi pole endale tahtnud… (1)

Lasnamäe Kassitoas ootavad juba hiiglama pikka aega oma kodu head sõbrad: seitsmeaastane kassipoiss Särasilm ning umbkaudu sama vana emane kassike Musja. Kiisud näevad isegi üsna sarnased välja!

Särasilm sai nime oma uhkete suurte silmade järgi. Ta on arema loomuga, kuid üldse mitte tige. Me ei tea miks, aga kõige vähem on nõudlus mustvalgete kasside järele… On asi olnud tema kasuka värvuses või milleski muus, aga mingil põhjusel pole talle (hoiu)kodu leitud.

Seitse aastat tagasi elas ühe üheksakorruse Lasnamäe elumaja juures musta värvi ilus kassike, kes sünnitas kolm kaunist kassipoega. Nendest üks on Särasilm. Loomaarmastajatest vabatahtlikel õnnestus pojad kinni püüda, kuid ema sai kahjuks püügipuurist jooksu. Segaduses kassiemme jooksis sama elumaja keldrisse peitu. Kahjuks elumaja ühistu esimees ei andnud luba keldrisse kassi otsima minna ning samal ajal hakati teostama seal elavate rottide vastu gaasitõrjet. Koos rottidega sai gaasimürgituse ka kassipoegade emme, kellel puudus igasugune võimalus keldrist pääseda – kõik keldrisse viinud avaused olid ju eelnevalt suletud. Nii jäid umbes kolmekuused kassipojad ilma emata.

Kassipojad said toimetatud turvalisse kohta ning Särasilma kaks venda leidsid kiiresti kodud. Mustvalgele Särasilmale ei olnud ühtegi pakkujat juba alguses, kui ta vaid kolmekuune oli… Nii ta kassituppa elama jäigi.

Särasilm on oma iseloomult rahulik ja vaikne. Kuna tema tervis ei ole momendil korras ning ta saab ravi ja ravitoitu, on ta sunnitud elama puuris. Valusad antibiootikumisüstid kannatab ta haledalt mjäugudes ära, näitamata mingisugustki agressiivsust inimese vastu. Väikese ettevaatlikkusega laseb ta end ka paitada.

Musja emme elas aga Lasnamäel mahajäetud garaažis, kus sünnitas kassipoja. Musja püüti vabatahtlikke poolt kinni, kui ta oli ligikaudu neljakuune. Tema perenaiseks sai üks vanem naisterahvas, kelle juures Musja elas kolm aastat. Siis mingil põhjusel helistas naine vabatahtlikule ning teatas, et tahab kassist loobuda. Tema veenmine Musjale ikka edasi kodu pakkuda ei andnud tulemust ning vabatahtlikul ei jäänud muud üle, kui kiisu kassituppa tagasi võtta. Põhjust, miks naisterahvas Musjast loobus, ei saadudki teada.

Kas Musja endisel perenaisel puudusid oskused või tahtmine kassi sotsialiseerida, me ei tea. Musja oli väga kartlik ja närviline. Endise perenaise sõnul oli Musja sõbrustanud kodus teise kassiga, keda ta ilmselt hiljem igatsema jäi…

Musja oli lausa hüsteerikas, kui ta kassituppa toodi. Tema jaoks oli see võõras keskkond ning liigikaaslased olid tundmatud. Ta muutus alles siis, kui sai lähedaseks kiisupoiss Särasilmaga. Me mõistsime, et Musja vajab väga sõpra enda kõrvale – ilma sõbrata on ta ülimalt õnnetu ja muutub närviliseks. Nende omavaheline läbisaamine on võrratu! Kui Särasilm natukenegi kusagil häält teeb, on Musja kohe kohal… isegi siis, kui inimene on lähedal.

Musja

Valus on vaadata, kuidas Särasilm Musjat nähes üritab meeleheitlikult puurist välja kraapida, et pääseda oma sõbra juurde. Kohtudes nad kurruvad ja silitavad teineteist peaga. Musja on arg, kuid samuti rahulik kassike, kes inimesest suurt midagi ei arva. Tema jaoks võib inimene olla, kuid ei pea olema. Seega on tegemist kassiga, kellega ei ole vaja liialt tegeleda.

Võib-olla on just sinu kodus ruumi kahele kassikesele, kes on oodanud oma pesa juba terve igaviku? Võta ühendust Instagrami lehel SIIN või e-mailil [email protected].

Saada jõulude eel veidi rõõmu ka Lasnamäe Kassitoa armsatele kiisudele, et vabatahtlikud saaksid päästa üha rohkem kasse:
Saaja: MTÜ Lasnamäe Kassituba
Konto: EE327700771006276167
Selgitus: Särasilm