Pakil märgitud parima külviaja ületanud seemneid ei maksa kohe välja praakida: kuupäeva möödumine ei tähenda veel, et need on kõlbmatud.Foto: Karin Kaljuläte / Ekspress Meedia
Kodu ja Aed
17. jaanuar 2023, 07:28

PÕHJALIKUD NÕUANDED: kuidas teha seemnevaru inventuur ja tagada õnnestunud külv

Jaanuar on alles poole peal, kuid juba hullutatakse aednikke tänavuste seemneuudistega. Pead selgena ja end tagasi hoida on väga raske, sest ikka juhtub nii, et iga aastal lisandub üha uusi ja põnevaid sorte, mida pole varem proovinud. Nii võibki aastatega koju koguneda arvestatav seemnevaru, kuid paraku ei säili hea kraam igavesti ning seega võite ühel hetkel avastada, et teie tagavara on muutunud kasutuks.

Seemnete idanevus varieerub liigiti. On selliseid, mis idanevad üksnes valguse käes ning on neidki, mida tuleb külvata kohe pärast valmimist sügisel, aga ka selliseid, mis idanevad alles pärast mõningast külmaperioodi. On seemneid, millega tuleb nende idanema meelitamiseks mängida, seda nende mitmekordse külmutamisega ning on neid, mis idanevad alles teisel aastal. Osa seemnetest idaneb kiiresti, teiste tõusmeid võib heal juhul oodata aga alles kuu või kahe pärast.

Edasi lugemiseks: