Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
20. jaanuar 2023, 12:52

„LOOMAARST TASKUS“ | Kuidas aidata hulkuvat lemmikut?

Vahel juhtub, et leiad omanikuta lemmiku ja sa ei saa teda endaga koju viia. Õnneks on ajad muutunud ja meil on mitmeid varjupaiku. Loomaarst Tiina Toomet soovitab mitte pigistada silmi kinni ja otsida lahendusi. Suur abi on näiteks sotsiaalmeediasse postitatud kuulutustest. Saate külaline on Varjupaikade MTÜ kommunikatsiooni ja annetuste kogumise juht Anni Anete Mõisamaa. Saadet juhib loomaarst Tiina Toomet.

Kui oled leidnud omapäi jäetud looma:

Helista:

a) lähimasse varjupaika. Väljaspool tööaega on varjupaikade telefonid kõnepostis (välja arvatud Tallinnas), jäta sinna KINDLASTI oma ja looma andmetega kõneteade! Võib-olla on omanik juba varjupaigaga ühendust võtnud.

b) omavalitsuse kontaktisikule

c) Politseisse, kui eelnevad ei ole kättesaadavad ja loom on hädas.

Kuuluta:

a) internetiportaalides: pilt, kui võimalik, kirjeldus, kust leitud. Kuulutada saad näiteks Varjupaikade MTÜ loodud LemmikuLeidja lehel siin.

b) kohalikus lehes

c) raadios (Elmar)

d) tee loomast pildiga kuulutused ja pane need üles piirkonda, kust sa looma leidsid.

Ära jäta abitut looma maha:

a) Kui sul on varjupaigaga kontakt ning endal võimalus loom sinna viia, siis tee seda võttes tarvitusele ettevaatusabinõud. Võõras loom (eriti kui vigastatud), võib olla agressiivne.

b) Kui võimalik, paku loomale ajutiselt enda juures hoiukodu.

c) Kui on võimalik, vii loom lähimasse loomakliinikusse kiibi kontrolliks ja omaniku tuvastamiseks.

d) Koera võib püüda meelitada kinnisele territooriumile.

e) Ole võimalusel looma juures, kuni päästjad kohale jõuavad

Kui leiad üles looma omaniku, siis anna kohe sellest kindlasti varjupaigale teada! Looma tagastamine käib läbi varjupaiga ja enne looma tagastamist tuleb täita loomaomanikul kinnituskiri. Nii saab järgmisel korral omanikuga kiiremini ühendust kui loom peaks jooksu saama.

Eesti omavalitsuste kaardi koos hulkuvate loomadega tegelejate kontaktandmetega leiad siit.