Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
17. veebruar 2023, 16:57

„LOOMAARST TASKUS“ | Mida teha, et loomadel meie kogukonnas oleks hea?

Tänases podcastis „Loomaarst taskus“ on külas Maarja Tali, Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu juht ja Tallinna Ülikooli (TLÜ) külalislektor ning TLÜ mikrokraadi „Inimese-looma interaktsioonid“ koordinaator. Saadet juhib loomaarst Tiina Toomet.

Viimasel ajal on avalikkuses arutletud lemmiklooma pidamiskultuuri üle Eestis. Selleks, et loomadel meie kogukonnas oleks hea, oleks vaja järgmist:

  • Nii seadused kui kirjutamata normid peaksid tagama loomade liigiomase pidamise ja nende vajadustega arvestamise. Ei ole kasu seadustest, mida ei täideta (rikkumistele ei järgne karistus);

  • Vaja on inimesi, kes märkavad loomi hädas ja soovivad neid aidata. End sama oluline on, et see abi lähtuks loomast, mitte inimese võimalustest ja ettekujutusest tema heaolust: 

  • Haridus ehk faktiteadmisi ning praktilisi oskusi loomadega ümber käimises on vaja anda kõikides vanuseastmes;

  • Inimesed kes langetavad loomade üle otsuseid või neid tööle rakendavad, peaks selleks olema vastav ettevalmistus.

Vestluses tutvustatakse ka põgusalt TLÜ mikrokraadi, mille eesmärk on anda laiapõhjalised teadmised inimeste ja loomade suhtlsuest ning vastastikmõjust ent ka enim lemmikloomadena peetavate loomade tajudest, käitumisest ja heaolust aga võimaldada ka väljaõpe inimestele, kes tulevikus soovivad töötada inimeste ja loomadega.