Sisuturundus
6. märts 2023, 17:25

Poest ei leidnud? Valmista kodumööbel ise!

Ehkki mööblit valmistavad ettevõtted tegelevad aktiivselt disaini ning uuendusliku mööbli loomisega, ei pruugi alati poest leida just sinu kodule sobivat mööblit. Sel puhul tarvitseb ette võtta sõit ehituspoodi ning vaadata välja vajalikud materjalid, et mööbel ise ehitada. Kas tasub ise käed külge panna või tuleks pöörduda mööblimeistri poole?

Oma mööbli ehitamine võib olla kasulik mitmel põhjusel

Tasuv: oma mööbli ehitamine võib sageli olla kuluefektiivsem kui poest valmisesemete ostmine. Kasutades toorainet ning kulutades aega ja vaeva, et asi ise ehitada, saad sageli raha säästa.

Kohandamine: oma mööbli ehitamine võimaldab kohandada mööblit sinu spetsifikatsioonidele. See tähendab, et saad valida oma vajadustele ja isiklikule maitsele kõige paremini vastava suuruse, kuju ja stiili.

Kvaliteet: ise mööblit ehitades on sul kontroll kasutatud materjalide kvaliteedi ja ehitusprotsessi üle. See tähendab, et saad tagada, et mööbel on kvaliteetne ja ehitatud kestma pikalt.

Isiklik rahulolu: oma mööbli ehitamine võib olla rahuldust pakkuv. See võimaldab väljendada oma loovust ning võib anda saavutus- ja uhkusetunde. Lisaks saad hiljem sõprade ees uhkustada, et sinu majapidamises on mööblit, mida tavapoest ei leia.

Jätkusuutlikkus: oma mööbli ehitamine võib olla jätkusuutlikum kui masstoodangu ostmine. Kasutades kohalikku päritolu materjale ja ehitades esemed ise, saad vähendada oma süsiniku jalajälge ja aidata kaasa säästvamale elustiilile.

Metallist mööbli ehitamine

Torust, latist või plekist valmistatud mööblit on raskem ehitada, kui puidust. Metalli liitmiseks peab olema olemas keevitusaparaat ja muud vahendid ning oskused selle töö tegemiseks. Sellise töö lihtsustamiseks võiks appi võtta meistri, kes spetsiifilise töö sinu eest ära teeb.

Töödeldud metalli tuleks hiljem viimistlemiseks pulbervärvida. Pulbervärvitud metallmööbel peab kaua vastu ning selle pinnale ei teki nii lihtsalt kriipe ja defekte kui sprei-värvitud mööblile. Kõige populaarsem keevitusmeetod on MIG-keevitus, mille järel keevitused ka minimaalseks ning ühtlaseks lihvitakse. Mööbliraami on võimalik kokku liita ka TIG-keevituse abil, kuid raskemate konstruktsioonide loomisel tuleb tähelepanu pöörata keevitusõmbluste kvaliteedile. Kõige populaarsemad metallist valmistatud mööbliesemed on lauajalad, riiulid ja kapikonstruktsioonid. Spetsiaalset metallist mööblit valmistavad Eestis Arco Metal, K. Met AS, Kitman Thulema, Avolux ja mitmed teised.

Liimpuidust mööbli valmistamine nõuab rohkem rahalisi vahendeid kui metallist mööbli valmistamine. Kvaliteetne puit on tänapäeval küllaltki kallis ning eriti eksootilised puuliigid võivad maksta tuhandeid eurosid. Siiski, kui soov on omada näiteks tammest või saarest valmistatud mööblit võib kaaluda selle rahastamiseks appi võtta kasvõi kiirlaen. Ka krediitkaart on sobiv võimalus materjalide soetamiseks. Kvaliteetsemast puidust valmistatud mööbel peab kaua vastu ning annab elamisele luksuslikku väljanägemist. Laenu võtmine tasub ära ka siis, kui soovitakse välja vahetada enamus koduseks otstarbeks mõeldud mööblit.

Ise mööbli disainimisel tuleb arvestada:

  • vajadust

  • otstarvet

  • funktsionaalsust

  • materjali

  • kulu

  • mõõtusid

Mööblitüki põhiplaani võib esmalt joonistada paberile. Eskiisi loomine aitab luua visuaalset kujutluspilti vajalikust mööbliesemest. Arvesse tuleb võtta sobivaid mõõte ning mööbli asukohta toas. Seinale kinnitatava mööbli loomisel tuleb arvestada ka kinnituskohtade olemasoluga ning need paigutada nurkadesse, kuhu on puuri ja trelliga ligipääs. Kinnitusaugud peavad olema piisavalt suured, et kindlustada jämedama kruvi või poldi kinnituse võimalus. Kui mööbel vajab spetsiaalseid detaile, tuleks see piltlikult luua ka näiteks SketchUp tarkvara abil.