TASUB TEADA: Roose lõikama asudes jälgi, et lõikuse koht oleks pungast 0,5-1 cm kõrgemal. Liiga pikk tüügas kuivab ja liiga lähedalt lõigates võime vigastada punga.

Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
15. aprill 2023, 11:32

PÕHJALIKUD NÕUANDED: võta ette roosiaia kevadtööd

Nüüd, kus suuremad külmakraadid möödas, on aeg vabastada roosid „talvekasukast“. Kuigi miinuskraadidega ööd on veel üsna sagedased ja niiviisi võib see jätkuda isegi kuni mai esimese dekaadini, ei tee paar miinuskraadi taimedele enam suurt kahju. Pigem pole neile hea liiga pikk viibimine katete all, sest õhusooja kasvades võivad nad minna hauduma ja siis on kahju oluliselt suurem.

Kõik katted eemaldatakse tasapisi ja pilvise ilmaga, andes taimedele pisut aega kevadiste oludega harjumiseks. Kui ilmad satuvad olema päikeselised, võib roosidele paariks päevaks peale laotada varjukanga, et nad järsust olude muutumisest päikesepõletust ei saaks. Viimasena eemaldatakse turba-, mulla- või liivakuhil taimejuurte pealt. Enamasti aetakse see taimele peale kuhjatud hunnik peenrale lihtsalt laiali, ent tuleb olla ettevaatlik, et juurekaela liiga paljaks ei kraabiks.

Edasi lugemiseks: