Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
22. aprill 2023, 08:16

„LOOMAARST TASKUS“ | Kasvaja ei olegi alati kuri

Tänases podcastis „Loomaarst taskus“ räägime raske kuulsusega haigusest. Õnneks on juba päris palju kasvajaid, mille puhul saame lemmiku terveks ravida. Samas kahjuks ka palju selliseid, mille puhul saab pakkuda üksnes leevendust ja pikendada koosveedetud kvaliteetset aega. Külaline dr. Kaie Ohman, saadet juhib loomaarst Tiina Toomet.

1. Kui te märkate oma lemmiku kehapinnal mingisuguseid mügaraid siis peaks sammud seadma loomaarsti juurde.

2. Loomaarst võtab esialgu moodustisest nõelaga proovid, et saada aimu selle olemusest. Kas tegemist on hea- või halvaloomulise protsessiga?

3. Kui peennõelaproov tulemust ei anna, kasutatakse järgmise sammuna biopsiat. See tähendab, et operatsiooni käigus võetakse suurem tükk laboris uurimiseks. Teatud juhtudel eemaldatakse selle käigus juba ka kogu kasvaja.

4. Edasine ravi sõltub suuresti labori vastusest. Kas kirurgiline ravi ja/või medikamentoosne ravi. Valik sõltub paljudest asjaoludest, mis on kooskõlastatud diagnoosi, haige üldseisundi ja pererahva soovide/võimalustega. Sageli on eduka ravi määramiseks vajalikud lisauuringud (vereproov, röntgenuuring, ultraheliuuring, magnetresonantsuuring või kompuutertomograafia)

5. Õnneks on juba päris palju kasvajaid, mille puhul saame lemmiku terveks ravida. Samas kahjuks ka palju selliseid, mille puhul saab pakkuda üksnes leevendust ja pikendada koosveedetud kvaliteetset aega. Viimane aspekt on väga oluline, sest juurdesaadav aeg ei tohi olla loomale piinarikas.

6. Korrektne diagnoos on eduka ravi aluseks.